ПРЕГЛЕД НА ДОЈКИ: Ова се прашања кои задолжително мора да го прашате лекарот

Одењето на лекар може да ве исплаши и збуни, па да крајот не поставите ниту едно прашање кое сте го планирале. Еве ви потсетник...

Ракот на дојка е малигна болест која се наоѓа на второ место на причините за смртност кај луѓето. Настанува во жлезденото ткиво на дојката, а доцна откриениот тумор може да го зафати цел организам, што го отежнува неговото отстранување. Поради тоа е многу важно редовно да се прават самопрегледи, но и прегледи кај стручно медицинско лице.

Одењето на лекар може да ве исплаши и збуни, па да крајот не поставите ниту едно прашање кое сте го планирале. Еве ви потсетник…

  • Кои фактори го зголемуваат ризикот од рак на дојка и што можам да направам за да го намалам?
  • Мојата мајка е заболена од рак на дојка. Треба ли да размислам за некакво генетско или некое друго тестирање?
  • Треба ли да правам месечен самопреглед на дојките? Може ли да ми покажете како точно се прави?

  • Кои симптоми при самопрегледот треба да ги барам?
  • Го зголемувам ли ризикот од заболување ако пијам контрацепција или примам хормонска терапија?
  • Што е точно клинички преглед на дојките и колку често треба да го правам тој вид на преглед?
  • Што е мамографија и дали мене би ми ја препорачале?