Премиерно прикажан првиот краткометражен филм за мултипла склероза во Македонија

‘Роденденски подарок’ е прва соработка помеѓу Националното здружение за МС и Факултетот за драмски уметности во Скопје

Националното здружение за помош и поддршка на лица со мултипла склероза вечерва во Кинотеката на Македонија, Скопје премиерно го прикажа првиот краткометражен филм за мултипла склероза насловен „Роденденски подарок“.

“‘Роденденски подарок’ е прва соработка помеѓу Националното здружение за МС и Факултетот за драмски уметности во Скопје, која се уверивме дека е одлично и успешно реализирана. „Филмот прикажува и разработува исклучително чувствителна тема каде глумците, режисерите, сценаристите, камерманите, монтажерите и други несебично се внесоа и не штедејќи го својот потенцијал успеаа вешто да ја отсликаат реалноста и верно да ги доловат предизвиците со кои се соочуваат лицата со мултипла склероза“ изјави Ана Карајанова Димитрушева, Претседател на Национално здружение за помош и поддршка на лица со мултипла склероза.

„Десет минутниот филм е снимен на локации во Скопје и е фокусиран на здравствените и социјалните аспекти прикажани низ призма на борбата на главната хероина со нејзината хронична болест од една страна и отсуството на емпатија од останатите од друга страна“ изјави претставник од тимот кој работеше на овој проект.

(А.Ст)