ПРЕПОРАКИ НА ИЈЗ: Потсетете се како да се заштитите од зараза со новиот коронвирус во секојдневниот живот

Институтот за јавно здравје во земјава советува за основните епидемиолошки мерки до кои треба да се придржува секој граѓанин.

Заболувањето со коронавирус КОВИД-19 е предизвиканo од новoоткриениот коронавирус (SARS-CoV2). Според досегашните сознанија вирусот се пренесува главно преку:

 • директен контакт со заразено лице на растојание до 2 метри (кашлање, кивање, гласно зборување); и
 • индиректен контакт со допирање на загадени предмети и површини каде вирусот може да преживее краток временски период.

Луѓето треба да превземат едноставни мерки, како одржување на хигиена на раце и респираторна хигиена, мерки кои помагаат и да се заштит против грип, но и за други заразни заболувања.

ОПШТИ ПРЕПОРАКИ ЗА СИТЕ

Често мијте ги рацете со вода и сапун или со средство за дезинфекција за раце на база на алкохол!
 • Зошто? Ако вашите раце содржат вируси, миењето со сапун или со средство за дезинфекција за раце на база на алкохол ќе ги уништи истите.
 • Што се подразбира под  „често миење“?

Миењето на рацете е важно после одредени постапки:

 1. После дување на нос, кашлање или кивање.
 2. Пред и по згрижување на заболено лице.
 3. Пред, за време и по подготвување на храна.
 4. Пред јадење.
 5. Пред и по третирање на гребнатина или рана.
 6. По користење на тоалет.
 7. По промена на пелени или миење на дете по користење на тоалетот.
 8. По допирање на животно, добиточна храна или животински отпад.
 9. По допирање на храна за домашни миленичиња.
 10. По допирање на отпадок (ѓубре).

 

 • Кој е најдобар/правилен начин на миење раце? Миењето на рацете треба да трае околу 30 секунди.
Кога кивате или кашлатепокријте го носот и устата со ракав во свиткан лакт или со суви шамивчиња. Фрлете ги шамивчињата во затворена корпа за отпадоци и измијте ги рацете како што е опишано погоре.
 • Зошто? Со ова постапка ќе го спречите ширењето на микробите низ воздухот и на предметните површини во околината. Ако кивате или кашлате во дланките, може да доведете до заразување на луѓето со кои ќе бидете во контакт преку вашите раце или до загадување на предметите што ќе ги допрете.
Избегнувајте допирање на очите, носот и устата!
 • Зошто? Ако вашите раце содржат вируси, на пример ако сте биле во контакт со заболено лице, можете да се заразите себе си преку допирање на вашите очи, нос или уста.
Одржувајте одредено растојание со луѓето: бидете 2 метри на растојание од заболени лица!
 • Зошто? Кога некој кива или кашла, малите капки кои го содржат вирусот може преку струењето на воздухот да доведат до заразување на лицето кое е во непосредна близина со заболеното лице, затоа треба да се одржува одредено растојание.

МАСКИ ЗА ЛИЦЕ – Кога да ставате маска за лице

Ако не носите маска правилно, може да имате уште поголем ризик од инфекција.
 • Запомнете: маската сама по себе нема да обезбеди целосна заштита за Вас или за луѓето околу Вас, така што сепак ќе мора да ги следите сите „едноставни совети“ за хигиена на рацете и респираторната хигиена.

   Ставење на маската

 • Поставете ја маската внимателно за да ги покриете устата и носот.
 • Прицврстете ја маската за да го намалите просторот помеѓу лицето и маската .
 • Додека ја носите, не допирајте ја маската – особено не од предната страна.
 • Ако случајно ја допрете маската, измијте ги рацете.

Отстранување на маската

 • Одврзете ја маската од позади без да го допрете предниот дел.
 • Прво одврзете ја долната врвка.
 • Ставете ја маската за еднократна употреба во пластична кеса, затворете ја и фрлете ја во корпа за отпадоци веднаш откако ќе ја отстраните.
 • Измијте ги рацете по отстранувањето на маската или во случај да допрете веќе искористена маска.
 • Кога Вашата маска ќе се навлажни, заменете ја со нова, чиста и сува.
 • Маската за еднократна употреба не треба да се користи повеќе пати.