ПРЕПОЗНАЈТЕ ГИ НА ВРЕМЕ: 10 симптоми кои може да откријат болести на црниот дроб

Црниот дроб игра голема улога во заштитата на здравјето.

Црниот дроб е исклучително важен за варење на храната и чистење на организмот од токсини. Болестите на црниот дроб можат да бидат наследни, а исто така предизвикани од различни фактори како што се: прекумерна употреба на алкохол, прекумерна телесна тежина, дијабетес, незаштитен секс или изложеност на хемикалии и токсини.

Ако проблемите не се лекуваат, тие може да доведат до сериозни оштетувања на црниот дроб, па дури и да престанок на функционирање, што е состојба опасна по живот. Раната дијагноза и раното лекување може да му помогнат на црниот дроб да се опорави и да спречи сериозни проблеми.

СИМПТОМИ НА ЗАБОЛУВАЊА НА ЦРНИОТ ДРОБ

Болестите на црниот дроб не секогаш покажуваат симптоми и знаци кои би ги откриле, но доколку се појават, тие вклучуваат:

 1. Болка во стомакот
 2. Отекување на нозете и глуждовите
 3. Чешање на кожата
 4. Темна боја на урината
 5. Светла столица
 6. Хроничен замор
 7. Мачнина и повраќање
 8. Губење на апетит
 9. Честа појава на рани и модринки
 10. Жолтеникава боја на кожата и белките на очите

КОГА ДА СЕ ПОСЕТИТЕ ЛЕКАР?

Закажете преглед кај лекар доколку имате честа појава на симптоми и тие не исчезнуваат и ве загрижуваат. Ако болката во стомакот е силна и не можете да ја смирите, веднаш контактирајте го вашиот лекар.

КАКО ДА ГО ЗАШТИТИТЕ ЗДРАВЈЕТО НА ЦРНИОТ ДРОБ?

 • Одржувајте здрава телесна тежина
 • Јадете здраво
 • Вежбајте
 • Избегнувајте токсини
 • Алкохол во умерени количини
 • Не делете лични предмети за хигиена
 • Практикувајте безбеден полов однос
 • Мијте ги рацете
 • Лековите користете ги како што ве советувал лекарот
 • Вакцинирајте се

Без правилно функционирање на црниот дроб, токсините ќе се акумулираат во телото и ќе бидат штетни за нашето здравје. Избегнувајте заболувања на црниот дроб водејќи сметка за квалитетна исхрана, хидратација и редовна физичка активност.