Препознајте ги симптомите на воспалено слепо црево навреме!

Според истражувањата само пет отсто од пациентите во текот на животот се соочуваат со овој проблем.

За разлика од запекот, дијарејата, стомачниот вирус или труењето со расипана храна, воспалението на слепо црево многу поретко се јавува кај луѓето. Според истражувањата само пет отсто од пациентите во текот на животот се соочуваат со овој проблем. Слепото црево, инаку може да создаде големи здравствени проблеми, а во некои екстремни ситуации, ако знаците и симптомите не се следат навреме, може да перфорира односно да пукне и да дојде до излевање и сепса. Може да се јави кај секој човек независно од полот и возраста, но сепак почесто се јавува кај млади луѓе, деца и адолесценти, а многу поретко кај постари лица или деца до две години.

Првите симптоми наликуваат на обична стомачна болка, односно појава на болки во долниот дел на стомакот, гадење, повраќање, губење апетит, како и чувство на отеченост, надуеност и болка при допир. Поради тоа многу често првите знаци се игнорирани. Но исклучително е важно да се реагира навреме, зашто може да дојде до поголеми компликации. Доколку се потврди дијагнозата на воспаление на слепото црево, единствен начин на лекување е хируршкиот.

Ова се некои од симптомите кога треба да појдете на лекар:

  • Исклучително силни болки во стомакот, обично прво околу папокот или над него. Подоцна болката се чувствува во целиот стомак, најчесто се локализира во долниот десен дел;
  • Повраќање и губење на апетитот;
  • Температура;
  • Не се чувствувате добро, а тоа може да е знак дека инфекцијата доспеала во крвотокот;

Совет: Важно е навреме да се препознаат симптомите и да се реагира, затоа што ако дојде до развој на потешки фази, тогаш и оперативниот зафат е потежок и понеизвесен.