Препознајте прв опасен симптом кој може да открие дека вашиот црн дроб е во опасност

Не ги игнорирајте симптомите на потенцијално опасни болести.

Црниот дроб е еден од најважните органи во телото, одговорен за чистење на крвта, апсорпција на нутриенти и производство на хемикалии кои овозможуваат телесни процеси. Од кога трае пандемијата, многумина за овој орган не водат потребна грижа.

ПРВ ОПАСЕН ЗНАК ДЕКА ЦРНИОТ ДРОБ Е ВО ОПАСНОСТ –  ЗАДРЖУВАЊЕ ВОДА ВО ТЕЛОТО

Ако црниот дроб не функционира правилно, може да дојде до сериозни, па дури и фатални последици за здравјето.

Како црниот дроб ќе даде до знаење дека не е во ред? Според извештаите од Клиниката Кливленд, задржувањето вода во телото е најчестиот сигнал на болести на црниот дроб. Ќе го доживеат најмалку 50 отсто од лицата со цироза, нејопасната форма на болест, кога оштетеното ткиво ќе го замени здравото. Задржувањето вода може да се открие така што нозете ќе бидат отечени, но и стомакот.

До тоа доаѓа кога црниот дроб повеќе не може да произведува албумин, протеин кој спречува течење на течности од крвните садови во ткивата.

ОВА СЕ ОСТАНАТИ СИМПТОМИ КОИ МОЖЕ ДА УКАЖУВААТ НА БОЛЕСТ НА ЦРНИОТ ДРОБ

Жолтица, позната и како жолтило на белката или кожата. Се пјавува кога црниот дроб повеќе не е во можност да произведува билирубин, природна хемикалија што ја произведуваат црвените крвните зрнца, па таа се таложи во очите и на кожата. Ова е симптом на сериозна болест на црниот дроб, а може да дојде и до затајување.

Крварење, предизвикано кога оштетеното ткиво на црниот дроб спречува процесуирање на доволна количина на крв. Тогаш крвта оди во места како дигестивниот систем и хранопроводот, па може да се случи да повраќате крв или таа да се појави во столицата.

Бледа столица, што може да упатува на тоа деја црниот дроб има проблеми со процесуирање на билирубинот.

Чешање на кожата, предизвикано од вишокот на соли (билирубин) кој се насобира под кожата.

Доколку имате некои од овие симптоми, секако потребно е да контактирате лекар.

КАКО ДА ГО ЗАШТИТИТЕ ЦРНИОТ ДРОБ?

Цирозата може да се забави, но никогаш да се спречи, па затоа е важно да се превенира состојбата. За да го заштитите здравјето на црниот дроб, вежбајте редовно, најмалку 30 минути дневно, јадете здраво и консумирајте алкохол умерено. Вакцинирајте се против хепатитис А и Б доколку вашиот лекар ве советува да го сторите тоа. Внимавајте со внесот на лекови и никогаш не мешајте ги со алкохол.

КАКО ДА ЗНАЕТЕ ДЕКА ЦРНИОТ ДРОБ ВИ РАБОТИ ЗАБАВЕНО?

Постојат неколку симптоми кои се појавуваат од забавената работа на црниот дроб.

 1. Често доаѓа до замор, дури и при минимален физички напор

 2. Се појавуваат главоболки кои се манифестираат во позадината на окото

 3. Болки во зглобовите и мускулите

 4. Доаѓа до интензивирано потење бидејќи телото ги исфрла токсините што црниот дроб не може да ги процесуира

 5. Се појавуваат проблеми со кожата во форма на акни и егзема. бидејќи доаѓа до насобирање на токсични соединенија кои црниот дроб не ги процесуирал или исфрлил.

 6. Често се борите со алергии поради вишокот токсини

 7. Имате проблем со запек или дијареа, а тоа е проследено со болки во стомакот, а доаѓа и до надуеност

 8. Се дебелеете иако не јадете премногу.

 9. Не можете да се ослободите од лошиот здив!

 10. Доаѓа до хормонален дисбаланс бидејќи црниот дроб не може да ги елиминира вишокот хормони

 11. Потешко се концентрирате, а менталните задачи во задаваат голем напор

 12. Се чувствувате депресивно, иако не сте биле изложени на трауми или случувања кои би можеле да го предизвикаат тоа.

Наведените симптоми може да бидат симптоми и за други болести, а за да ги елиминирате проблемите со црниот дроб важно е да посетите лекар, но и од ден на ден поквалитетно да се храните.