Препознајте воспаление на мочниот меур со овие седум симптоми

Воспалението на мочниот меур најчесто го предизвикува бактеријата Ешерихија коли или некои други ентеробактерии, но и бактерии кои се пренесуваат преку сексуален пат може да предизвикаат воспаление на уринарните патишта.

Воспалението на мочниот меур најчесто го предизвикува бактеријата Ешерихија коли или некои други ентеробактерии, но и бактерии кои се пренесуваат преку сексуален пат може да предизвикаат воспаление на уринарните патишта. Затоа е многу важно на време да се забележат следниве симптоми:

 • Урината е матна или се видливи траги од крв
 • Мокрите почесто од вообичаено
 • Чувствувате непријатен мирис при мокрење
 • Чувствувате болка или пецкање при мокрење
 • Чувствувате притисок во бешиката и постојано одите во тоалет
 • Чувствувате грчеви или притисок во долниот дел на абдоменот или грбот
 • Имате висока телесна температура и чувствувате силна болка воо пределот на бубрезите

Исто така, постојат и неколку фактори кои може да влијаат на зголемување на ризикот од воспаление на мочниот меур кај жените и кај мажите, а тоа се:

 • Недоволен внес на течности
 • Оперативен зафат во подрачје на уринарната цевка
 • Намерно задржување на урината
 • Зголемена простата
 • Бременост
 • Инконтиненција
 • Дијабетес