Препознајте знаците на депресија и кога да побарате помош

Дали сте само во лоша фаза или е време да побарате помош? Проверете ги знаците кои упатуваат на сериозен проблем.

Една од пет личности ќе се соочи со депресија во некој момент на својот живот. Но, како да направите разлика помеѓу обично нерасположение и сериозен психолошки проблем?

Депресијата може да се искаже на различни начини, и затоа е важно добро да се знае кои се показатели на оваа болест. Психолозите тврдат дека жените и мажите депресијата на изразуваат на различен начин. Додека мажите најчесто се соочуваат со несоница, жените обично премногу спијат. Мажите губат апетит, додека жените најчесто јадат многу повеќе од вообичаено и таложат килограми, а и почесто се соочуваат со силно чувство на вина.

Еден или повеќе од следниве симптоми може да биде знак дека сте депресивни:

  • Пореметен сон, било да е во прашање премногу спиење или будење во сред ноќ и рано наутро без причина, со неможност да продолжите да спиете
  • Недостаток на концентрација, дури и кога не сте ангажирани со нешто сериозно, туку само читате или гледате ТВ
  • Чувство на безнадежност и беспомошност
  • Често чувство на исцрпеност и недостаток на енергија
  • Зголемена нетрпеливост, недоволно трпение и склоност кон лесно вознемирување и нервоза
  • Промени во исхраната, било да се работи за зголемен апетит или губење на волја за храна
  • Помислување за самоубиство и уверување дека животот не е вреден за трудот, се знаци за сериозна депресија

Депресијата е потенцијално многу сериозна болест и затоа е потребно на време да се дијагностицира и да се лекува на соодветен начин. Ако мислите дека сте во депресија или имате повеќе од еден од симптомите кои се наведени, договорете термин кај психолог и почнете да се соочувате со проблемот.