Престанете да верувате во овие 8 митови за штетни биполарни нарушувања

Луѓето со биполарно растројство можат да доживеат долги периоди на изедначено, избалансирано расположение наречено еутимија. Спротивно на тоа, тие понекогаш може да доживеат она што се нарекува „мешана епизода“, која има карактеристики и на манија и на депресија во исто време.

Биполарното растројство е состојба на ментално здравје без лек. Но, можете да се справите со тоа со лекови, терапија и други практики на начин на живот.
Што имаат заедничко успешните луѓе како музичарката Деми Ловато, комичарот Расел Бренд, водителката на вести Џејн Поли и актерката Кетрин Зета-Џонс? Тие, како и милиони други, живеат со биполарно растројство.  Иако учиме повеќе за биполарното растројство, остануваат многу заблуди. Еве неколку митови и факти, за да можете да се вооружите со знаење и да помогнете да се стави крај на стигмата.

1. Мит: Биполарното растројство е ретка состојба.
Факт: Биполарното растројство влијае на 2 милиони возрасни само во Соединетите Држави. Секој петти Американец има ментално здравје.

2. Мит: Биполарното растројство е само промени во расположението, кои ги имаат сите.
Факт: Високите и падовите на биполарното растројство се многу различни од обичните промени во расположението. Луѓето со биполарно растројство доживуваат екстремни промени во енергијата, активноста и спиењето кои не се типични за нив.

Менаџерот за истражување на психијатријата на еден американски универзитет, кој сака да остане анонимен, пишува: „Само затоа што се будите среќни, сте мрзливи во средината на денот, а потоа повторно завршувате среќни, тоа не значи дека имате биполарно растројство. — колку често и да ви се случува! Дури и дијагнозата на биполарно растројство со брзо возење бара неколку дена по ред на (хипо)манични симптоми, а не само неколку часа. Лекарите бараат групи на симптоми повеќе од само емоции“.

3. Мит: Постои само еден вид на биполарно растројство.
Факт: Постојат четири основни типови на биполарно растројство, а искуството е различно по поединец.

Биполарно I се дијагностицира кога едно лице има еден или повеќе депресивни
епизоди и една или повеќе манични епизоди, понекогаш со психотични карактеристики како
како халуцинации или заблуди.
Биполарното II има депресивни епизоди како негова главна карактеристика и кај
барем еден хипоманична епизода. Хипоманијата е помалку тежок тип на манија. Личност со биполарното II растројство може да доживее или складно расположение или психотични симптоми неусогласени со расположението.
Циклотимично нарушување
(циклотимија) се дефинира со бројни
периоди на хипоманични симптоми, како и бројни периоди на депресивни симптоми
во траење од најмалку две години (1 година кај деца и адолесценти) без
исполнување на барањата за сериозност за хипоманична епизода и депресивно
епизода.


Биполарно растројство инаку не е наведено не следат одредена шема и се дефинира со симптоми на биполарно растројство што го прават не одговараат на трите категории наведени погоре.

4. Мит: Биполарното растројство може да се излечи преку исхрана и вежбање.
Факт: Биполарното растројство е доживотна болест и моментално нема лек. Сепак, тоа може добро да се управува со лекови и разговорна терапија, со избегнување на стресот и одржување на редовни обрасци на спиење, јадење и вежбање.

5. Мит: Манијата е продуктивна. Вие сте во добро расположение и забавно да бидете наоколу.
Факт: Во некои случаи, маничното лице на почетокот може да се чувствува добро, но без третман работите може да станат штетни, па дури и застрашувачки. Тие можат да одат на голема шопинг треска, трошејќи над нивните можности. Некои луѓе стануваат претерано вознемирени или многу раздразливи, се вознемируваат поради мали нешта и лупаат со саканите. Манијачната личност може да ја изгуби контролата врз своите мисли и постапки, па дури и да изгуби допир со реалноста.

6. Мит: Уметниците со биполарно растројство ќе ја изгубат својата креативност доколку добијат третман.
Факт: Третманот често ви овозможува да размислувате појасно, што веројатно ќе ја подобри вашата работа. Авторката, номинирана за Пулицерова награда, Марја Хорнбахер го откри ова од прва рака.

7. Мит: Луѓето со биполарно растројство се секогаш или манични или депресивни.
Факт: Луѓето со биполарно растројство можат да доживеат долги периоди на изедначено, избалансирано расположение наречено еутимија. Спротивно на тоа, тие понекогаш може да доживеат она што се нарекува „мешана епизода“, која има карактеристики и на манија и на депресија во исто време.

8. Мит: Сите лекови за биполарно растројство се исти.
Факт: Можеби ќе бидат потребни неколку обиди и грешки за да го пронајдете лекот што делува за вас. „Постојат неколку стабилизатори на расположението/антипсихотични лекови достапни за лекување на биполарно растројство. Нешто што работи за еден човек може да не работи за друг. Ако некој го проба и не функционира или има несакани ефекти, многу е важно да му го соопшти тоа на својот провајдер. Давателот треба да биде таму за да работи како тим со пациентот за да го најде вистинското вклопување“, пишува менаџерот за истражување на психијатријата.
На секој петти човек му е дијагностицирана ментална болест, вклучително и биполарно растројство. Јас, како и многу други, реагирав исклучително добро на третманот. Моето секојдневие е нормално, а моите врски се посилни од било кога. Немам епизода неколку години. Мојата кариера е силна, а мојот брак со маж кој многу ми дава поддршка е цврст како камен.

Ве повикувам да дознаете за вообичаените знаци и симптоми на биполарно растројство и да разговарате со вашиот лекар ако исполнувате некој од критериумите за дијагноза.