Претставен нов тест за детектирање коронавирус од плунка

Таканаречениот тест "EasyCov"  ќе биде достапен на францискиот пазар од средината на идниот месец.

Француски конзорциум вчера најави дека ќе ја представи производната фаза на тестот за детектирање на КОВИД-19 преку плунка.

Според експертите од овој конзорциум тестирањата ќе ги спроведуваат професионалци кои од пацинетите треба да земат 1 милилитар плунка. Потоа примерокот во епрувета се загрева на 65 степени Целзиусови и од тоа се исчитува присутноста на вирусот.

Таканаречениот тест “EasyCov”  ќе биде достапен на францискиот пазар од средината на идниот месец.