ПРЕВЕНЦИЈА: Три животни промени кои ќе го намалат ризикот од рак на дојка

Ракот на дојката е опака болест која, за жал, се случува насекаде околу нас и ги погодува жените на различна возраст, професија и начин на живот

Редовните прегледи се битни и нужни, исто како и внесувањето на промени во начинот на живот кои ќе ве заштитат од болеста. Еве што препорачуваат експертите.

 

  • Внимавајте на телесната тежина

Ова може да биде еден од најважните чекори во превенција не само од рак на дојка, туку уште од десетина малигни заболувања. Причината е во тоа што вишокот на маснотии во телото создава хемикалии кои се одговорни за воспалителни процеси и покачување на нивото на шеќер во крвта.

Обидете се секој ден да вежбате најмалку по 30 минути
  • Бидете активни

Физичката активност ја зголемува брзината со која антителата поминуваат низ крвотокот, што резултира со подобар имунитет против болеста. Зголемената температура што ја имаме за време на умереното вежбање го отежнува преживувањето на одредени воспалителни состојби во нашето тело. Обидете се секој ден да вежбате по 30 минути.

  • Избегнувајте алкохол

Избегнувајте алкохолни пијалаци, а ако треба нешто да се напиете, нека биде една чаша. Алкохолот може да ја оштети ДНК – да го зголеми производството на хормони (како што е естроген), кој може да биде „храна“ за ракот.