Причини за честа болка во колената

Во едно истражување научниците дошле до заклучок дека лицата кои премногу вежбаат или вежбаат со преголем интензитет, имаат зголемен ризик од појава на болки во колената.

Доколку често чувствувате болки во колената, секако обрнете внимание на следниве можни причинители.

ДЕБЕЛИНА

Колената чувствуваат притисок кој е дури за пет пати поголем од телесната тежина, па затоа не е чудно што гојазноста предизвикува болки. Губењето на вишокот килограми е клучен во превенцијата за болките, но и различни оштетувања на колената и сврзното ткиво.

ДЕПРЕСИЈА

Во едно истражување, научниците утврдиле дека лицата кои страдаат од депресија имаат зголемен ризик за болки во колената.  Тое е поткрепено со фактот дека лицата кои страдаат од депресија, болките во колената почнуваат да им се намалуваат многу брзо по земање на антидепресиви.

ПРЕКУМЕРНО ВЕЖБАЊЕ ИЛИ ВЕЖБАЊЕ СО ПРЕГОЛЕМ ИНТЕНЗИТЕТ

Во едно истражување научниците дошле до заклучок дека лицата кои премногу вежбаат или вежбаат со преголем интензитет, имаат зголемен ризик од појава на болки во колената.

ГИХТ

Гихтот е форма на артритис кој се појавува кај лицата кои претерано консумираат црвено месо. Ако често чувствувате болки во колената, а не можете да пронајдете логично објаснување, секако обрнете внимание на она што го јадете.