Причини за крвавење од носот

Крвавењето се јавува одеднаш, често ноќе, за време на спиењето. Причините можат да бидат фрактура, висок крвен притисок, срцеви заболувања, анемија, заразни болести или преголем физички напор

Крвавење од носот обично се јавува кај деца или постари луѓе, особено во текот на вирусните епидемии, во доцна зима и рана пролет, кога постои недостаток на витамини во организмот. Крвавењето се јавува одеднаш, често ноќе, за време на спиењето.

Слузницата на носот е богата со артерии и капилари, особено во предниот, долен дел на носната преграда, каде што најчесто доаѓа до крвавење.

Причини за појава може да бидат фрактури, зголемен крвен притисок, срцеви заболувања, анемија, заразна болест или прекумерна физичка активност.

Изгледот и општата состојба на пациентот зависи од интензитетот на крвавење. Доколку се забележи потешко крвавење, се забележува црвенило на кожата, пулсот се забрзува, а понекогаш доаѓа и до колапс.

Како да постапите во случај на крварење од носот? Неопходно е прво да се смирите. Потоа треба да ја наведнете главата нанапред, па да го фатите носот со палецот и показалецот, цврсто да стиснете во траење од 2-3 минути и мирно да дишете. На вратот е потребно да се стави ладен облог

Доколку крвавењето продолжи и понатаму, пациентот треба да се однесе на доктор. Тој ќе го запре крвавењето, а потоа треба да се дијагностицира причината за крвавење.