Припадниците на една крвна група почесто се разболуваат на одмор

Резултатите од истражувањето се покажале неповолни за сите оние кои ја имаат крвната група А, бидејќи имаат најголеми шанси да се разболат за време на патувањата

Дали сте знаеле дека припадниците на одредена крвна група имаат поголеми шанси да се разболат за време на патувањето?

Експертите од Универзитетот во Вашингтон ја истражувале токму оваа поврзаност и заклучиле дека навистина постои таква причинско-последична врска.

Имено, резултатите од истражувањето се покажале неповолни за сите оние кои ја имаат крвната група А, бидејќи имаат најголеми шанси да се разболат за време на патувањата или одморот на море.

Истражувањето покажало дека луѓето со оваа крвна група, особено во детството, се поподложни на тешки стомачни инфекции, отколку припадниците на другите групи

Анализата на крвта покажала дека овој проблем го предизвикува бактеријата ешерихија коли, која напаѓа кога имунолошкиот систем е послаб. Затоа научниците ги советуваат пред да тргнат на пат или на одмор да го зајакнат имунитетот и на тој начин да се обидат да го спречат стомачниот вирус, за да не им пропадне одморот. Исто така, им се препорачува и да обрнат внимание на храната и да пијат само флаширана вода.