Природата напомош: Заштитете ги очите од долготрајното гледање во компјутерот

Пациентите како симптоми ги наведуваат сувите очи, заматениот вид, главоболките, чувствителноста на светлина и замор. Важно е луѓето кои работат на компјутер да прават паузи, а идеално би било неколку пати

Сите кои работат во канцеларијата знаат како изгледа кога очите се уморни

Се повеќе луѓе го поминуваат денот пред компјутерот, а тоа е лошо за очите. За да се намали штетата, важно е да се прават редовни паузи, а за здравјето на очите ќе ви помогне уште еден едноставен потег, врзан за растенијата.

Речиси сите кои работат во канцеларијата знаат како изгледа кога очите се уморни. Околу 80 проценти од луѓето кои поминуваат повеќе од три часа дневно пред компјутер сметаат дека тоа им предизвикува проблеми, а половина од нив велат дека им штети на очите, тврдат од германското Здружение на офтамолози.

Растенијата во канцеларијата се добри за превенција на суви очи, бидејќи тие додаваат влажност во воздухот

Пациентите како симптоми ги наведуваат сувите очи, заматениот вид, главоболките, чувствителноста на светлина и замор. Важно е луѓето кои работат на компјутер да прават паузи, а идеално би било неколку пати.

Растенијата во канцеларија се повеќе од добредојдени и корисни

Растенијата во канцеларијата се добри за превенција на суви очи, бидејќи тие додаваат влажност во воздухот. Покрај тоа, мониторот треба да биде под прав агол во однос на прозорецот и светилките. Треба да се избегнува индиректно осветлување, а очите треба да бидат оддалечени 50 до 80 сантиметри од екранот.

Подеднакво важни се и редовните контроли на офталмолог со цел навремено да се откријат и исправат проблемите со видот.