Природен лек на дофат на раката-куркума корен

Природен лек на дофат на раката-куркума корен. Куркуминот е ефикасен како антидепресив.Депресијата е исто така поврзана со намалени нивоа на BDNF и намален хипокампус, област на мозокот со улога во учењето и меморијата. Куркуминот може да помогне во зајакнувањето на нивото на BDNF, потенцијално менувајќи ги некои од овие промени.

Куркумата и неговата активна состојка куркумин може да имаат антиинфламаторни, антиканцерогени, антиоксидантни и други придобивки. Зачинот познат како куркума можеби е најефективниот додаток во исхраната што постои. Многу висококвалитетни студии покажуваат дека куркумата има големи придобивки за вашето тело и мозок. Многу од овие придобивки доаѓаат од неговата главна активна состојка, куркумин.

Што се куркума и куркумин?
Куркумата е зачинот кој на кари му дава жолта боја.

Во Индија се користи илјадници години и како зачин и како лековита билка. Неодамна, науката почна да ги поткрепува традиционалните тврдења на доверливи извори дека куркумата содржи соединенија со лековити својства.

Овие соединенија се нарекуваат куркуминоиди. Најважен е куркуминот.

Куркуминот е главната активна состојка во куркумата. Има моќни антиинфламаторни ефекти и е многу силен антиоксиданс.

Еве ги првите 10 здравствени придобивки засновани на докази од куркумата и куркуминот.

1. Куркумата содржи биоактивни соединенија со лековити својства
Сепак, содржината на куркумин во куркумата не е толку висока. Тоа е околу 3%, по тежина доверлив извор. Повеќето од студиите за оваа билка користат екстракти од куркума кои главно содржат самиот куркумин, со дози кои обично надминуваат 1 грам дневно.

Би било многу тешко да ги достигнете овие нивоа само со користење на куркума како зачин во вашата храна.

Затоа некои луѓе избираат да користат додатоци.

Сепак, куркуминот слабо се апсорбира во вашиот крвоток. За да ги доживеете целосните ефекти на куркуминот, неговата биорасположивост (стапката со која вашето тело апсорбира супстанција) треба да се подобри.

Помага да се консумира со црн пипер кој содржи пиперин. Пиперинот е природна супстанца која ја подобрува апсорпцијата на куркумин за 2.000% доверлив извор.

Всушност, најдобрите додатоци на куркумин содржат пиперин, и тоа ги прави значително поефикасни.

Куркуминот е исто така растворлив во масти, што значи дека се распаѓа и се раствора во масти или масло. Затоа, можеби е добра идеја да земате додатоци на куркумин со оброк богат со масти.

2. Куркуминот е природно антиинфламаторно соединение
Воспалението е неверојатно важно. Помага во борбата против странските напаѓачи и има улога во поправка на штетата во вашето тело.

Иако акутното, краткорочно воспаление е корисно, може да загрижува доколку стане хронично и ги напаѓа сопствените ткива на вашето тело.

Научниците сега веруваат дека хроничното воспаление на ниско ниво може да игра улога во некои здравствени состојби и болести. Тие вклучуваат:

срцева болест
рак
метаболички синдром
Алцхајмерова болест
различни дегенеративни состојби

Затоа сè што може да помогне во борбата против хроничното воспаление е потенцијално важно за спречување и помагање во лекувањето на овие состојби.

Иако темата за воспаление е повеќеслојна и веројатно нема едноставен одговор, клучот за куркуминот е дека тој е биоактивна супстанца која може да се бори против воспалението. Сепак, потребни се многу високи дози доверлив извор за да се добијат медицински резултати.

3. Куркумата може да го зголеми антиоксидативниот капацитет на телото
Се верува дека оксидативното оштетување е еден од механизмите зад стареењето и многу болести.

Вклучува слободни радикали, високо реактивни молекули со неспарени електрони. Слободните радикали имаат тенденција да реагираат со важни органски супстанции, како што се масни киселини, протеини или ДНК.

Главната причина зошто антиоксидансите се толку корисни е тоа што го штитат вашето тело од слободните радикали.

Куркуминот е моќен антиоксиданс кој може да ги неутрализира слободните радикали поради неговата хемиска структура.

Дополнително, студиите на животни и клетки сугерираат дека куркуминот може да го блокира дејството на слободните радикали и може да го стимулира дејството на други антиоксиданти. Потребни се дополнителни клинички студии кај луѓето за да се потврдат овие придобивки.

4. Куркуминот може да го зајакне невротрофниот фактор добиен од мозокот
Пред научниците подобро да ги разберат невроните, се веруваше дека тие не се способни да се делат и да се размножуваат по раното детство. Сепак, тие сега знаат дека тоа не е така.

Невроните се способни да формираат нови врски, а во одредени области на мозокот тие можат да се размножуваат и да се зголемат во број.

Еден од главните двигатели на овој процес е невротрофичниот фактор (BDNF) добиен од мозокот. Ова е ген кој е вклучен во создавањето на протеин одговорен за промовирање на животот на невроните.

Протеинот BDNF игра улога во меморијата и учењето, а може да се најде во областите на мозокот одговорни за јадење, пиење и телесна тежина.

Многу вообичаени нарушувања на мозокот се поврзани со намалени нивоа на BDNF протеин, вклучувајќи депресија и Алцхајмерова болест.

Интересно, студиите на животни откриле дека куркуминот може да го зголеми нивото на BDNF во мозокот.

Со тоа, може да биде ефикасно во одложување или дури и да се отстранат многу мозочни заболувања и возраста.

5. Куркуминот може да го намали ризикот од срцеви заболувања
Срцевите болести се број еден доверлив извор причина за смрт во светот. Истражувачите го проучувале многу децении и научиле многу за тоа зошто се случува. Не е изненадувачки што срцевите заболувања се неверојатно комплицирани и разни работи придонесуваат за тоа.

Куркуминот може да помогне во враќањето на многу чекори во процесот на срцеви заболувања.

Можеби главната придобивка од куркуминот кога станува збор за срцеви заболувања е подобрувањето на функцијата на ендотелот, поставата на вашите крвни садови.

Ендотелијалната дисфункција е главен двигател на срцевите заболувања. Ова е кога вашиот ендотел не е во состојба да го регулира крвниот притисок, згрутчувањето на крвта и разни други фактори.

Неколку студии сугерираат дека куркуминот може да доведе до подобрување на здравјето на срцето. Дополнително, една студија покажа дека е исто толку ефикасно како вежбањето кај жените во постменопауза.

Покрај тоа, куркуминот може да помогне да се намали воспалението и оксидацијата (како што беше дискутирано погоре), што може да игра улога во срцевите заболувања.

Во една студија на 121 лице кои биле подложени на операција на коронарна артериска бајпас, истражувачите им доделиле плацебо или 4 грама куркумин дневно неколку дена пред и по операцијата.

Групата со куркумин имаше 65% намален ризик од доживување срцев удар во болница.

Куркуминот има корисни ефекти врз неколку фактори за кои е познато дека играат улога во срцевите заболувања. Плус, тоа е антиинфламаторно средство и антиоксиданс.

6. Куркумата може да помогне во спречување на рак
Ракот е болест која се карактеризира со неконтролиран раст на клетките. Постојат многу различни форми на рак кои се чини дека се погодени од додатоците на куркумин.

Куркуминот е проучен како корисна билка во третманот на ракот и беше откриено дека влијае на растот и развојот на ракот.

Истражувањата покажаа дека може:

придонесуваат за смрт на канцерогените клетки
ја намалува ангиогенезата (раст на нови крвни садови кај туморите)
намалување на метастазите (ширење на рак)
Дали високите дози на куркумин – по можност со засилувач на апсорпција како пиперин – може да помогне во лекувањето на ракот кај луѓето, допрва треба да се испита правилно.

Сепак, постојат докази дека може да спречи појава на рак на прво место, особено рак на дигестивниот систем како колоректален карцином.

Во 30-дневна студија кај 44 мажи со лезии на дебелото црево кои понекогаш стануваат канцерогени, 4 грама куркумин дневно го намалија бројот на лезии за 40%.

Куркуминот води до неколку промени на молекуларно ниво кои можат да помогнат во спречување, а можеби дури и лекување на ракот.

7. Куркуминот може да биде корисен во лекувањето на Алцхајмерова болест
Алцхајмеровата болест е најчеста форма на деменција и може да придонесе за до 70% од случаите со деменција.

Додека лекувањето завршува за некои од неговите симптоми, сè уште нема лек за Алцхајмеровата болест. Затоа е толку важно да се спречи тоа да се случи на прво место.

Можеби има добри вести на хоризонтот затоа што се покажа дека куркуминот ја преминува крвно-мозочната бариера доверлив извор.

Познато е дека воспалението и оксидативното оштетување играат улога во Алцхајмеровата болест, а куркуминот има корисни ефекти и на двете.

Дополнително, клучна карактеристика на Алцхајмеровата болест е акумулацијата на протеински заплеткувања наречени амилоидни плаки. Студиите покажуваат дека куркуминот може да помогне во чистењето на овие плаки.

Дали куркуминот може да ја забави или дури и да ја смени прогресијата на Алцхајмеровата болест кај луѓето во моментов е непознато и треба да се проучува.

Куркуминот може да ја премине крвно-мозочната бариера и се покажа дека води до различни подобрувања во патолошкиот процес на Алцхајмерова болест.

8. Пациентите со артритис добро реагираат на додатоците на куркумин
Артритисот е чест проблем во западните земји. Постојат неколку различни видови на артритис, од кои повеќето вклучуваат воспаление во зглобовите.

Имајќи предвид дека куркуминот е моќно антиинфламаторно соединение, има смисла дека може да помогне при артритис. Всушност, неколку студии покажуваат дека постои поврзаност.

Во една студија кај луѓе со ревматоиден артритис, куркуминот бил уште поефикасен од антиинфламаторниот лек.

Можеби други студии ги разгледаа ефектите на куркуминот врз артритисот и забележаа подобрувања во различни симптоми.

Артритисот е вообичаено нарушување кое се карактеризира со воспаление на зглобовите. Многу студии покажуваат дека куркуминот може да помогне во лекувањето на симптомите на артритис и, во некои случаи, е поефикасен од антиинфламаторните лекови.

9. Куркуминот има придобивки против депресијата
Куркуминот покажа одредено ветување во лекувањето на депресијата.

Во контролирано испитување, 60 луѓе со депресија беа рандомизирани во три групи. Една група земала Прозак, друга група земала 1 грам куркумин, а третата група земала и Прозак и куркумин.

По 6 недели, куркуминот доведе до подобрувања слични на оние на Прозак. Најдобро помина групата која земаше Прозак и куркумин.

Според оваа мала студија, куркуминот е ефикасен како антидепресив.

Депресијата е исто така поврзана со намалени нивоа на BDNF и намален хипокампус, област на мозокот со улога во учењето и меморијата. Куркуминот може да помогне во зајакнувањето на нивото на BDNF, потенцијално менувајќи ги некои од овие промени.

Исто така, постојат некои докази дека куркуминот може да ги зајакне мозочните невротрансмитери серотонин и допамин.

10. Куркуминот може да помогне да се одложи стареењето и да се бори против хроничните болести поврзани со стареењето
Ако куркуминот навистина може да помогне во спречување на срцеви заболувања, рак и Алцхајмерова болест, тој може да има придобивки и за долговечноста.

Ова сугерира дека куркуминот може да има потенцијал како додаток против стареење.

Со оглед на тоа што се верува дека оксидацијата и воспалението играат улога во стареењето, куркуминот може да има ефекти кои надминуваат само спречување на болести.

Поради многуте позитивни здравствени ефекти, како што се потенцијалот за спречување на срцеви заболувања, Алцхајмерова болест и рак, куркуминот може да помогне во долговечноста.

Во крајна линија
Куркумата – и особено нејзиното најактивно соединение, куркумин – има многу научно докажани здравствени придобивки, како што е потенцијалот за подобрување на здравјето на срцето и спречување на Алцхајмерова болест и рак.

Тоа е силен антиинфламаторно и антиоксиданс. Може да помогне и во подобрување на симптомите на депресија и артритис.

Иако овие придобивки се можни, тие се ограничени во овој момент поради оскудната биорасположивост на куркуминот и потребни се повеќе истражувања.