ПРИРОДНИ КЛЕТКИ УБИЈЦИ: Одредени гени може да го штитат партнерот на лицето заразено со коронавирус

Резултатите укажуваат на тоа дека резистентните партнери почесто имаат гени кои допринесуваат на поефикасна активација на т.н. клетки природни убијци (НК), кои се дел од почетниот одговор на имуниот систем на микроорганизми.

Студија со парови во кои двата партнери биле изложени на коронавирус, но само едно лице е заразено, помага во расветлување на прашањето зошто некои лица се природно поотпорни на вирусот.

Научниците верувале дека таквите случаи се ретки, но повик на волонтери кои одговараат на тој профил резултирал со одѕив на околу 1.000 парови. На крајот, им биле земени примероци крв на 86 пара, поради детална анализа.

Резултатите укажуваат на тоа дека резистентните партнери почесто имаат гени кои допринесуваат на поефикасна активација на т.н. клетки природни убијци (НК), кои се дел од почетниот одговор на имуниот систем на микроорганизми.

Кога обие НК клетки правилно ќе е активираат, тие можат да ги препознаат и уништат заразените клетки, спречувајќи развој на болеста, објаснуваат научниците во својот научен труд објавен во списанието Frontiers in Immunology.

“Нашата хипотеза е дека геномските варијанти кои најчесто се наоѓаат во сопатникот поподложен на инфекција доведваат до пороизводство на молекули кои инхобираат активација на НК“, вели авторката на студијата Мајана Зац, од Универзитетот Сао Паоло во Бразил.

Дури и ако овој заклучок се потврди со повеќе истражувања, би требало да се истражи и доприност, односно влијанието на останатите имунолошки механизми, велат научниците.