Природни решенија за регулирање на нивото на естроген

Во денешно време многу мажи, но и жени патат од хормонален дисбаланс. Естрогенот е примарен женски полов хормон, но знаците на зголемен естроген можат да се јават еднакво и кај двата пола. За среќа, постојат сосема природни начини на хормонска регулација на естрогенот затоа што овој хормон, иако во најголема мера влијае на репродуктивниот систем, има влијание и на општата здравствена состојба.

Високото ниво на естроген може да се јави сосема природно. Меѓутоа современите зачестени покачувања на естроген во крвта најчесто се предизвикани од хемикалии, лоша исхрана и употреба на лекови.

Постојат одредени вообичаени показатели на зголемено ниво на овој хормон во организмот. Ако телото има вишок на естроген тоа сигурно ќе почувствува некои од следните симптоми:

 • Губење на либидото (сексуалниот нагон)
 • Абнормални менструации
 • Вишок масни наслаги околу стомакот и на колковите
 • Промени во расположението
 • Ладни раце и нозе
 • Замор
 • Проблеми со сонот
 • Проблеми со штитната жлезда
 • Губење на косата
 • Когнитивна дисфункција
 • Оток и чувствителност во градите
 • Главоболка
 • Надуеност
 • Забавен метаболизам
 • Зголеми гради кај мажите (гинекомастија)

Се поставува прашањето како е можно да се исфрли вишокот естроген од организмот, и тоа што е можно побрзо. Ова се некои од решенија, а на сите им е заедничко тоа дека се потполно природни, само е важно внимателно да се разгледаат сите упатства.


Да се одбегнуваат ксеноестрогените

Истражувањата покажуваат дека ксеноестрогените можат да имитираат одредени структурални делови на естроген во организмот. За жал, оваа хемикалија се наоѓа во голем број работи кои ги користиме секојдневно. Еве дел од нив кои во себе содржат ксеноестрогени и кои треба да се одбегнуваат:

 • Пластични садови за храна;
 • Пластично шишиња за вода;
 • Лименки;
 • Вода од чешма;
 • Козметика;
 • Неоргански млечни производи;
 • Антибеби пилули

 


Да се обезбеди правилна елиминација на естроген

Не е лесно да се ослободите од вишокот естроген, особено ако имате хронични опстипации. Заради тоа ќе морате да направите неколку радикални промени, кои ќе му овозможат на телото на многу полесен начин да го намали нивото на естроген. Една од најважните работи е да имате редовна тврда столица. Еве неколку препораки кои ќе ви помогнат во тоа:

 • Да се пијат најмалку 2 л вода дневно;
 • Да се јадат многу влакна;
 • Да се користат пробиотици;
 • Да се внесува доволно магнезиум;

Препорачаните начини кои ќе овозможат детоксикација на телото за најлесно да се намалат нивоата на естроген се масажа, длабоко дишење, вежбање и потење и пост.


Да се подобри функцијата на црниот дроб

Силен црн дроб ќе му помогне на телото нивото на естроген во организмот да се стабилизира. Црниот дроб во основа му помага на телото да го елиминира естрогенот преку урината или столицата, но тоа е можно само ако сте користеле некои од веќе наведените методи на детоксикација од претходните начини.

За да дојде до подобрување на функцијата на црниот дроб потребно е:

 • Да се намали внесот на алкохол;
 • Да се јадат повеќе сирови намирници, а помалку преработена храна;
 • Да не се прејадувате.  

Храната и додатоците во исхраната кои го зајакнуваат црниот дроб се лук, цвекло, артичока, зеленчук, кромид, јајца, рузмарин, ѓумбир.