Природни средства за ублажување на болката

Чајот од кора од врба може да се користи за намалување на зголемената телесна температура и за ублажување на главоболки и ревматски болки, но исклучиво кај возрасните личности

Многу лековити и зачински билки помагаат во ублажувањето на воспаленијата и болките. Колку за пример, кората од врбата содржи салицин кој е сличен на главната активна состојка на аспиринот. Така, чајот од кора од врба може да се користи за намалување на зголемената телесна температура и за ублажување на главоболки и ревматски болки кај возрасни личности – децата не би требало да го пијат овој чај.

Куркумата, исто така, ги ублажува воспаленијата и ревматските тегоби, а помага и кај дигестивни проблеми, псоријаза и сл.

Каранфилчето помага при глваоболка и забоболка, како и кај мачнини и симптоми на настинка. Активната состојка на каранфилчето – еугенол – е една од главните состојки на разните антиревматски масти.