Природни средства за ублажување на болките

Чајот од кора од врба може да се користи за намалување на покачената телесна температура и за ублажување на главоболката и ревматските болки, каранфилчето за ...

Многу лековити и зачински билки помагаат во ублажување на воспаленијата и болките. На пример, кората од врба содржи салицин кој е сличен на главната активна состојка во аспиринот. Па така, чајот од кора од врба може да се користи за намалување на покачената телесна температура и за ублажување на главоболката и ревматските болки кај возрасните личности (децата не би требало да го пијат овој чај).

Куркумата, исто така, ги ублажува воспаленијата и ревматските тегоби, а помага и при тегоби со варењето, псоријаза и сл.

Каранфилчето помага при главоболка и забоболка, како и при мачнини и симптоми на настинка. Активната состојка во каранфилчето – еугенол – една од главните состојки на разно-разните антиревматски масти.