Притисокот може да го држите под контрола на многу едноставен начин

Не чекајте го моментот да бидат потребни лекови – регулирајте ја хипертензијата на здрав и природен начин.

Високиот крвен притисок е многу честа појава и голем број на пациенти се на доживотна терапија со таблети за негово регулирање. Вреди да се вложи труд во превенција на хипертензијата.

Постојат барем пет начини да целосно природно и спонатно го држите притисокот под контрола. Ако веќе имате дијагностирана хипертензија, задолжително консултирајте се со вашиот лекар.

Сведете ги на минимум три видови на намирници кои се отров за повеќето луѓе, а особено за оние кои имаат висок крвен притисок – шеќер, сол и брашно.

Нормализирајте ја телесната тежина, оти истражувањата покажуваат дека дури умерено губење на килограми може долгорочно да го намалат високиот притисок.

Владејте со емоциите. Врската помеѓу стресот ии хипертензијата одамна е позната. Докажано е дека лицата кои страдаат од срцеви заболувања може да го намалт ризикот од срцев удар за над 70%, ако научат да владеат со себе и да избегнуваат стрес.

Лекувајте се со вежбање. Не е тајна дека редовната физичка активности е далеку подобар лек од било кој фармацевтски препарат. Освен тоа, добри сеи сите останати ефекти кои сонего се постигнуваат.

Исфрлете или намалете го внесот на кофеин. Ако сакате засекогаш да го исфрлите кофеинот од животот, обидете се тоа да го направите постапно во текот на одреден број на денови, или недели, за да избегнете апстиненциски симптоми како главоболка.