ПРИВЛЕЧНОСТ: Мажите (а не жените) ѕиркаат во гаќичките на нивната конкуренција!

Истражување: Кој дел од машкото тело најпрво го забележуваат жените? Интересно е што тие ниту еднаш не го погледнале мажот во делот на гениталиите, додека, пак, погледите на мажите најмногу биле насочени во тој правец

„Љубов на прв поглед“ би можело да биде повеќе од обичен цитат, бидејќи новото истражување открива што жените најпрво забележуваат кај мажот.

Истражувањето било спроведено со помош на напредна технологија за следење на погледот, односно технологија со која може да се следат движењата на очите и да се бележи нивниот фокус.

Сите учесници (и мажи и жени) добиле идентична слика на маж во костим за капење.

Истражувачите со помош на технологијата ги следеле и бележеле движењата на очите за да откријат на кои делови испитаниците најмногу се задржуваат, односно што е она што најпрво го забележуваат, а што е последно

Интересно е што жените ниту еднаш не го погледнале мажот во делот на гениталиите, додека мажите, пак, најмногу гледале што се крие под гаќичките за капење на нивната конкуренција.

Користејќи ги овие информации, истражувачите откриле дека жените најпрво ги гледале градите и стомакот на мажите, потоа лицето, рамената и бицепсите.

Истражувачите откриле дека жените најпрво ги гледале градите и стомакот на мажите, потоа лицето, рамената и бицепсите

Според експертите за секс и врски, ова откритие е веројатно поврзано со нашата еволуција и предци, кога жените барале маж кој може да ги заштити и да ги одбрани од разни закани или да се искачи на дрво и да ги собере плодовите што ќе го нахранат своето семејство.

Од друга страна, мажите имаат тенденција кај жената прво да ги забележат градите, задникот, колковите или половината, бидејќи во минатото така проценувале дали жената е плодна и способна да роди.

Се согласувате ли и вие со резултатите од истражувањето?