Проблеми со рамнотежата-дебаланс на организмот-проблем на вестибуларниот систем

Многу телесни системи - вклучувајќи ги мускулите, коските, зглобовите, очите, органот за рамнотежа во внатрешното уво, нервите, срцето и крвните садови - мора да работат нормално за да имате нормална рамнотежа. Кога овие системи не функционираат добро, може да имате проблеми со рамнотежата.

Многу телесни системи – вклучувајќи ги мускулите, коските, зглобовите, очите, органот за рамнотежа во внатрешното уво, нервите, срцето и крвните садови – мора да работат нормално за да имате нормална рамнотежа. Кога овие системи не функционираат добро, може да имате проблеми со рамнотежата.

Проблемите со рамнотежата може да направат да чувствувате вртоглавица, како собата да се врти, како да е нестабилна или заматена. Можеби се чувствувате како собата да се врти или ќе паднете. Овие чувства може да се појават без разлика дали лежите, седите или стоите.

Многу медицински состојби можат да предизвикаат проблеми со рамнотежата. Сепак, повеќето проблеми со рамнотежата се резултат на проблеми во вашиот орган за рамнотежа во внатрешното уво (вестибуларниот систем).


Симптоми
Знаците и симптомите на проблеми со рамнотежата вклучуваат:

Чувство за движење или вртење (вртоглавица)
Чувство на несвестица или зашеметеност (пресинкопа)
Губење на рамнотежа или нестабилност
Паѓање или чувство дека може да паднете
Чувство на лебдечка сензација или вртоглавица
Промени на видот, како што е заматување
Конфузија


Причини
Проблемите со рамнотежата можат да бидат предизвикани од неколку различни состојби. Причината за проблеми со рамнотежата обично е поврзана со специфичниот знак или симптом.

Чувство за движење или вртење (вртоглавица)
Вертигото може да биде поврзано со многу состојби, вклучувајќи:

Бенигно пароксизмално позициона вртоглавица (BPPV). BPPV се јавува кога кристалите на калциум во вашето внатрешно уво – кои помагаат да ја контролирате вашата рамнотежа – се оттргнати од нивните нормални позиции и се движат на друго место во внатрешното уво. BPPV е најчеста причина за вртоглавица кај возрасните. Може да доживеете чувство на вртење кога се вртите во кревет или кога ја навалувате главата назад за да погледнете нагоре.
Вестибуларен невритис. Ова воспалително нарушување, веројатно предизвикано од вирус, може да влијае на нервите во балансниот дел на вашето внатрешно уво. Симптомите се често тешки и постојани, и вклучуваат гадење и тешкотии при одење. Симптомите може да траат неколку дена и постепено да се подобруваат без третман. Ова е вообичаено нарушување кое е второ по BPPV кај возрасните.
Постојана постурално-перцептивна вртоглавица. Ова нарушување често се јавува кај други видови на вртоглавица. Симптомите вклучуваат нестабилност или чувство на движење во вашата глава. Симптомите често се влошуваат кога гледате како се движат предметите, кога читате или кога сте во визуелно сложена средина како што е трговски центар. Ова е трето најчесто нарушување кај возрасните.
Мениерова болест. Покрај ненадејната и тешка вртоглавица, Мениеровата болест може да предизвика флуктуирачко губење на слухот и зуење, ѕвонење или чувство на исполнетост во увото. Причината за Мениеровата болест не е целосно позната. Мениеровата болест е ретка и обично се развива кај луѓе на возраст меѓу 20 и 40 години.

Мигрена. Вртоглавица и чувствителност на движење (вестибуларна мигрена) може да се појават поради мигрена. Мигрената е честа причина за вртоглавица.
Акустичен невром. Овој неканцерозен (бениген), бавно растечки тумор се развива на нерв кој влијае на вашиот слух и рамнотежа. Може да почувствувате вртоглавица или губење на рамнотежа, но најчестите симптоми се губење на слухот и ѕвонење во увото. Акустичен невром е ретка состојба.
Рамзи Хант синдром. Исто така познат како херпес зостер откус, оваа состојба се јавува кога инфекција слична на херпес зостер влијае на фацијалните, аудитивните и вестибуларните нерви во близина на едно од вашите уши. Може да почувствувате вртоглавица, болка во увото, слабост на лицето и губење на слухот.
Повреда на главата. Може да почувствувате вртоглавица поради потрес на мозокот или друга повреда на главата.
Болест на движење. Може да почувствувате вртоглавица во чамци, автомобили и авиони или на возења во забавен парк. Болеста на движење е честа појава кај луѓето со мигрена.


Чувство на несвестица или зашеметеност
Зашеметеноста може да се поврзе со:

Хемодинамска ортостатска хипотензија (постурална хипотензија). Пребрзото стоење или седење може да предизвика некои луѓе да доживеат значителен пад на нивниот крвен притисок, што резултира со чувство на малаксаност или несвестица.
Кардиоваскуларни болести. Абнормален срцев ритам (срцева аритмија), стеснети или блокирани крвни садови, задебелен срцев мускул (хипертрофична кардиомиопатија) или намалување на волуменот на крвта може да го намалат протокот на крв и да предизвикаат зашеметеност или чувство на несвестица.

Губење на рамнотежа или нестабилност
Губењето на рамнотежата при одење или чувството на нерамнотежа може да резултира од:

Вестибуларните проблеми. Абнормалностите во вашето внатрешно уво може да предизвикаат чувство на лебдечка или тешка глава и нестабилност во мракот.
Оштетување на нервите на нозете (периферна невропатија). Оштетувањето може да доведе до потешкотии при одење.
Проблеми со зглобовите, мускулите или видот. Мускулната слабост и нестабилните зглобови можат да придонесат за губење на рамнотежата. Тешкотиите со видот, исто така, може да доведат до нестабилност.
Лекови. Губење на рамнотежа или нестабилност може да биде несакан ефект на лековите.
Одредени невролошки состојби. Тие вклучуваат цервикална спондилоза и Паркинсонова болест.

 

Вртоглавица
Чувството на вртоглавица или зашеметеност може да резултира од:

Проблеми со внатрешното уво. Абнормалностите на вестибуларниот систем може да доведат до чувство на лебдење или друго лажно чувство на движење.
Психијатриски нарушувања. Депресијата (големо депресивно растројство), анксиозноста и другите психијатриски нарушувања може да предизвикаат вртоглавица.
Абнормално брзо дишење (хипервентилација). Оваа состојба често ги придружува анксиозните нарушувања и може да предизвика зашеметеност.
Лекови. Зашеметеноста може да биде несакан ефект на лековите.