Професии кои кај жените го зголемуваат ризикот од срцев удар

Докторите предупредуваат дека постојат одредени занимања кои изложуваат на поголем ризик од срцеви заболувања

Најновата студија дошла до заклучок дека жените кои работат во здравството се изложени на поголем ризик од добивање на кардиоваскуларни здравствени прпблеми. Експертите отишле и понатаму, па прецизирале дека најзагрозени се медицинските седтри, работниците од здравствената помош и социјалните работници. Покрај луѓето во здравството поподложни на срцеви проблеми се и работниците на благајни, утврдила студијата на Универзитетот во Филаделфија.

Студијата набљудувала преку 65 000 жени и кај 13 отсто од нив се утврдени кардиоваскуларни проблеми и поврзаност со споменатите занимања. Социјалните работници имаат дури за 36 отсто поголем ризик од добивање срцеви болести, а 33 отсто поголем ризик имаат работиците кои работат на благајни.

Жените на некои работни места во медицинскиот сектор имаат за 16 отсто зголемен ризик од кардиоваскуларни заболувања, а најмногу во секторот на медицинските сестри, психијатријата и домашната посета.

Кога станува збор за работите кои се добри по работата на срцето експертите велат дека тоа се агентите за продажба на недвижности, посредниците во продажба и административните асистенти.