ПРОЛЕТНОТО СОНЦЕ-ПРИДОБИВКА ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЈЕ ИЛИ РИЗИК ЗА ВАШАТА КОЖА

Дали некогаш сте забележале како сè се менува веднаш штом се појават првите знаци на пролетта? Кокичињата ѕиркаат од земјата, луѓето почнуваат повеќе да се насмевнуваат и градините наеднаш процветуваат во живот по месеци лежење во мирување. Долго време постојат  шеги околу начинот на кој  луѓето пукаат од ентузијазам веднаш штом ќе пристигнат првите знаци на пролетно сонце. Одеднаш,  народот почнува да ја брише прашината од скарите, да оди на  сонце за да се обиде да ги впие дури и најслабите сончеви зраци и да фрла слоеви облека во оптимистичка заедничка прослава.

Дали некогаш сте забележале како сè се менува веднаш штом се појават првите знаци на пролетта? Кокичињата ѕиркаат од земјата, луѓето почнуваат повеќе да се насмевнуваат и градините наеднаш процветуваат во живот по месеци лежење во мирување.

Долго време постојат  шеги околу начинот на кој  луѓето пукаат од ентузијазам веднаш штом ќе пристигнат првите знаци на пролетно сонце. Одеднаш,  народот почнува да ја брише прашината од скарите, да оди на  сонце за да се обиде да ги впие дури и најслабите сончеви зраци и да фрла слоеви облека во оптимистичка заедничка прослава.

Меѓутоа, во последните неколку децении се повеќе се предупредува на потенцијалните ризици од премногу сонце, подигајќи ја свеста за придружните здравствени проблеми – и подолгорочни – импликациите на безгрижниот однос кон сончањето, занемарувањето на заштитата на кожата од УВ зраците. Од друга страна, науката отсекогаш не информирала дека недостатокот на природна светлина подеднакво може да создаде значителни здравствени проблеми и да влијае на долговечноста и благосостојбата.

Со оглед на овие спротивставени пристапи кон првото сонце на пролетта, како да ги одмериме придобивките наспроти ризиците, за да постигнеме позитивно и безбедно решение? Ги покренавме двете страни на дебатата за да ви обезбедиме дефинитивен водич….

Здравствените придобивки од сончањето

Добивањето доволно сончеви зраци има мноштво бенефиции покрај тоа што ви обезбедува итно подигнување на расположението. Тоа е поврзано со следните здравствени придобивки:

Намалување на дијабетес тип 2
Способност да помогне во губење на тежината за да се спречи дебелината
Намалување на развојот на одредени видови на рак
Подобрување на заштитата на видот преку подобрување на здравјето на очите
Намалување на крвниот притисок и подобрување на квалитетот и времетраењето на ноќниот сон
Значително зајакнување на имунолошкиот систем, подигање на Т-клетките (првата линија на одбрана на нашето тело од инфекции и болести).
Со оглед на сето ова, тешко е да се размислува за избегнување на сончевата светлина во корист на преземање пристап со низок ризик за да се биде подалеку од одличното отворено. На децата им треба време за играње надвор за да го подобрат менталното функционирање и способноста за учење, а на возрасните им требаат способности за намалување на стресот за подобрување на расположението, кои може да ги обезбеди само времето на сонце.

Владините препораки за изложување на сонце препорачуваат најмалку петнаесет минути секој ден – и многу повеќе во зимските периоди. Меѓутоа, сега пролетта е официјално тука, нежна прошетка на утринското сонце четвртина час секој ден ќе направи чуда за вашето здравје, расположение и благосостојба.

Ризиците од значително изложување на сонце

Покрај очигледните здравствени влијанија од прекумерната изложеност на сончева светлина (како што е предвременото стареење на кожата и ризикот од изгореници), ракот на кожата е значителен и недоволно застапен ризик.

Според Cancer Research UK, има околу 16.000 нови случаи на рак на кожа дијагностицирани годишно. 2.285 луѓе умираат секоја година како резултат на болеста во Британија каде е извршено истражувањето, а 86% од сите дијагностицирани случаи можеле да се спречат преку почитување на разумни мерки на претпазливост кога станува збор за натопување на сонце.

Сепак, моментално постои стапка на преживување за рак на кожа од над 85%, што значи дека не е се’ пропаст и мрак дури и ако болеста се дијагностицира. Мнозинството луѓе продолжуваат да живеат здрав, среќен живот, и покрај нивните претходни избори во однос на изложување на премногу сонце без соодветна заштита.

Одмерување на вагата

Според NHS, потенцијално е можно да се измерат придобивките наспроти опасностите од сончевата светлина со пресметување на различните нивоа на изложеност на сонце во земјата во споредба со стапките на рак низ целиот свет. Важноста на витаминот Д во телото, за жителите на Британија кои имаат многу помала веројатност да бидат изложени на постојано високо ниво на сончева светлина, значи дека е важно да добиваат природна сончева светлина секој ден за да се одржи здравјето.

Сепак, сонцето е несоборливо поврзано со поголема инциденца на рак на кожата, ако оние кои гонат тен не занемарат да се заштитат од штетните зраци. Ова сугерира, кога ги мериме здравствените придобивки и ризици, дека сончевата светлина во умерени количини е од клучно значење за здравјето и благосостојбата – но треба да ги преземеме сите разумни мерки на претпазливост откако ќе ги добиеме тие првични придобивки од престојот надвор на пролетното сонце.

Имајќи го сето тоа на ум, време е да се исчисти прашината од маиците и шорцевите и да се направи она што е најдобро – максимизирање на времето на сонце додека имаме можност!