Промена во гласот која може да биде знак за рак на грлото

Симптомите на рак на грлото можат да бидат различни, од болка во градите до отежнато дишење

Меѓутоа, навидум безопасната промена како што е зарипнат глас би можела да навести развивање тумор во телото. Кога е време да појдете на лекар?

Ракот на грло е еден од најнезгодните тумори затоа што тешко се востановува, а кога и ќе се дијагностицира тогаш главно болеста веќе напредувала. Овој вид рак е многу чест, ако не и најчест, во Велика Британија, а јасни симптоми дава дури кога ќе дојде до ширење на болеста на други органи, обично белите дробови.

Најновото истражување предупредува дека можеби сте под ризик од развивање на рак на грлото ако сте забележале некои промени во гласот. Зарипнат глас не мора нужно да значи дека имате рак на грлото. Сепак, долку сте зарипнати подолго од три недели најдобро е да појдете на лекар.

Туморот на грлото може да влијае и на јачината на гласот. Во раниот стадиум обично не дава никакви симптоми, но и ако има симптоми обично се состојби кои можат да се заменат со некои полесни заболувања. Ракот на грло може да се препознае и ако вложувате голем напор при зборување, односно изговарање на зборовите.