ПРОМЕНИ ВО ГОВОРОТ, ЗАСИПНАТОСТ, ТЕШКО ГОЛТАЊЕ: Кои симптоми први ќе откријат рак на грлото

Ракот на грло (карцином на ларинксот) е малигнен тумор кој се појавува кога во ткивото на грлото ќе појават и ќе почнат да се развиваат малигни туморски клетки кои истото тоа ткиво ќе почнат да го разоруваат, објаснуваат онколозите.

Името грло е поширок термин за долниот дел на респираторно-дигестивниот тракт кој се состои од фаринкс (ждрело) и грклан. Во гркланот се наоѓаат гласни жици кои вибрираат под влијание на воздушната струја од белите дробови, што доведува до создавање на глас. Вака создадениот глас во ждрелото, устата и носот се формира (артикулација и резонанца), што доведува до создавање на својствен, дефинитивен и препознатлив говор кај човекот.

КОИ СИМПТОМИ ПРВИ ЌЕ ОТКРИЈАТ РАК НА ГРЛОТО?

До денес сите сме запомниле дека во многу случаи на рак, појавата на раните симптоми отсуствува, па затоа примарно е да ги знаеме и навреме да ги препознаеме симптомите, колку и да се суптилни. Експертите предупредуваат дека се јавува изненадувачки симптом кој може да им помогне на лекарите да го откријат ракот во рана фаза, а се јавува кога зборувате. Тежината на симптомите може да биде различна и кај пациентот, но зависи и од фазата на развој на ракот. Лекарите често наведуваат 4 фази на развој на болеста, а симптомите може да се променат во зависност од фазата.

СИМПТОМИ НА РАК НА ГРЛО ВО РАНА ФАЗА

Тие исто така можат да зависат и од тоа каде се наоѓа ракот во грлото, но оние што лекарите ги истакнуваат како први што ќе се појават се:

 1. Промени во говорот: Лицето може да зборува потивко или засипнато, а може да дојде и до потешкотии при изговарањето на одредени зборови.
 2. Засипнатост: Овој симптом се јавува кога зборувате и доколку трае долго може да биде симптом на рак и е најчест ран симптом на рак на грлото.
 3. Потешкотии при голтање: Некои ќе почувствуваат пецкање или болка при голтање, а може да се јави и чувство како храната да е заглавена во грлото.

СИМПТОМИ НА НАПРЕДНАТА ФАЗА НА РАК НА ГРЛОТО

Кога ќе дојде до оваа фаза на болеста, може да се појават следниве симптоми:

 • Јазол на вратот: Таа открива отечени лимфни јазли.
 • Губење на тежината: Може да биде поврзано со потешкотиите при голтање
 • Отежнато дишење: Ако ракот на грлото ги блокира дишните патишта, може да стане тешко да се дише.

Пациент со рак на грло може да ги забележи и овие симптоми:

 • Потешкотии при движење
 • Лош здив
 • Воспаление на дишните патишта
 • Бели дамки на јазикот
 • Постојана кашлица
 • Крварење од носот
 • Главоболки
 • Болка во увото, иако ретко

Можно е овие симптоми да се појават и кај други болести, па затоа првиот чекор е да посетите лекар заради преглед доколку се појави некој од горенаведените симптоми и не поминува.

КОИ СЕ ПРИЧИНИТЕЛИ ЗА КАРЦИНОМ НА ГРЛОТО?

Со досегашните истражувања несомнено е докажано дека ризикот од развој на рак на грлото значително се зголемува поради:

 • Пушење тутун и консумирање алкохолни пијалоци (заедничкото дејство на овие два фактори на ризик е особено опасно)
 • Неправилна исхрана (храна сиромашна со протеини, витамини и минерали)
 • Намалена отпорност на телото и ослабен имун систем, изложеност на штетни хемикалии и супстанции (бои, лакови, прашина, чад)
 • Гастроезофагеален рефлукс

КОЛКУ ЧЕСТО СЕ ЈАВУВА КАРЦИНОМ НА ГРЛО И КАЈ КОГО?

Мажите страдаат од рак на грлото речиси двојно почесто. Секоја година во земјава од рак на грло заболуваат околу 200 до 250 лица. Најчесто тоа се средовечни и постари пациенти (помеѓу 50 и 70 години).