Проширени-варикозни вени-дијагноза, проблеми и лекување

Варикозните вени се извиткани, зголемени вени. Секоја вена што е блиску до површината на кожата (површинска) може да стане проширена. Варикозните вени најчесто ги зафаќаат вените на нозете. Тоа е затоа што стоењето и одењето го зголемуваат притисокот во вените на долниот дел од телото. За многу луѓе, проширените вени и пајачните вени - вообичаена, блага варијација на проширени вени - се едноставно козметичка грижа. За други луѓе, проширените вени може да предизвикаат болна болка и непријатност. Понекогаш проширените вени доведуваат до посериозни проблеми.

Варикозните вени се извиткани, зголемени вени. Секоја вена што е блиску до површината на кожата (површинска) може да стане проширена. Варикозните вени најчесто ги зафаќаат вените на нозете. Тоа е затоа што стоењето и одењето го зголемуваат притисокот во вените на долниот дел од телото.

За многу луѓе, проширените вени и пајачните вени – вообичаена, блага варијација на проширени вени – се едноставно козметичка грижа. За други луѓе, проширените вени може да предизвикаат болна болка и непријатност. Понекогаш проширените вени доведуваат до посериозни проблеми.

Варикозните вени можеби не предизвикуваат болка. Знаците на проширени вени вклучуваат:

Вени кои се темно виолетови или сини
Вени кои се појавуваат извиткани и испакнати, често се појавуваат како врвки на нозете
Кога се појавуваат болни знаци и симптоми на проширени вени, тие може да вклучуваат:

Чувство на болка или тежина во нозете
Горење, пулсирање, грчеви во мускулите и оток во потколениците
Засилена болка по долго седење или стоење
Чешање околу една или повеќе од вените
Промени во бојата на кожата околу проширени вени

Пајачните вени се слични на проширените вени, но тие се помали. Пајачните вени се наоѓаат поблиску до површината на кожата и често се црвени или сини.

Пајачните вени се појавуваат на нозете, но може да се најдат и на лицето. Тие се разликуваат по големина и често изгледаат како пајакова мрежа.

Кога да одите на лекар
Ако сте загрижени за тоа како вашите вени изгледаат и се чувствуваат, а мерките за самогрижа не помогнаа, посетете го вашиот  доктор.

Причини
Слабите или оштетените вентили може да доведат до проширени вени. Артериите носат крв од срцето до остатокот од телото. Вените ја враќаат крвта од остатокот од телото во срцето. За да се врати крвта во срцето, вените на нозете мора да работат против гравитацијата.

Мускулните контракции во долниот дел на нозете делуваат како пумпи, а еластичните ѕидови на вените помагаат крвта да се врати во срцето. Ситните вентили во вените се отвораат додека крвта тече кон срцето, а потоа се затвораат за да ја спречат крвта да тече наназад. Ако овие вентили се слаби или оштетени, крвта може да тече наназад и да се собира во вените, предизвикувајќи вените да се протегаат или искривуваат.

Фактори на ризик
Следното може да го зголеми ризикот од развој на проширени вени:

Возраст. Стареењето предизвикува абење и кинење на вентилите во вените кои помагаат да се контролира протокот на крв. На крајот, тоа абење предизвикува вентилите да дозволат дел од крвта да тече назад во вените, каде што се собира.
Пол. Жените имаат поголема веројатност да ја развијат оваа состојба. Хормоналните промени пред менструалниот период или за време на бременоста или менопаузата може да бидат фактор затоа што женските хормони имаат тенденција да ги релаксираат ѕидовите на вените. Хормонските третмани, како што се апчиња за контрацепција, може да го зголемат ризикот од проширени вени.
Бременост. За време на бременоста, волуменот на крвта во телото се зголемува. Оваа промена го поддржува растечкото бебе, но исто така може да ги зголеми вените на нозете.
Семејна историја. Ако другите членови на семејството имале проширени вени, има поголеми шанси и вие.
Дебелината. Прекумерната тежина врши дополнителен притисок врз вените.
Стоење или седење долго време. Движењето го помага протокот на крв.

Компликации
Компликациите на проширените вени, иако ретки, може да вклучуваат:

Чирови. Болни чирови може да се формираат на кожата во близина на проширени вени, особено во близина на глуждовите. Обезбојуваното место на кожата обично започнува пред да се формира чир. Веднаш посетете го вашиот давател на здравствена заштита ако мислите дека сте развиле чир на ногата.
Згрутчување на крвта. Повремено, вените длабоко во нозете се зголемуваат и може да предизвикаат болка и оток во нозете. Побарајте лекарска помош за постојана болка или оток во нозете бидејќи тоа може да биде знак за згрутчување на крвта.
Крварење. Повремено, вените блиску до кожата пукаат. Иако ова обично предизвикува само мало крварење, бара медицинска помош.

Превенција
Подобрувањето на протокот на крв и мускулниот тонус може да го намали ризикот од развој на проширени вени. Истите мерки кои ја третираат непријатноста од проширените вени можат да помогнат да се спречат. Обидете се со следново:

Избегнувајте високи потпетици и тесни трикотажа
Редовно менување на положбата на седење или стоење
Јадење диета богата со влакна и малку сол
Вежбање
Подигање на нозете кога седите или лежите
Гледајќи ја вашата тежина