ПРОЦЕНТОТ НА ПОЧИНАТИ, А НЕВАКЦИНИРАНИ Е ОГРОМЕН, ПА ЛЕКАРИТЕ АПЕЛИРААТ: На смртна постела молат за вакцина, но морам да им кажам дека е предоцна

“Во болницата примам млади и здрави луѓе со сериозни инфекции. Меѓу последните работи што ги прават пред интубација е тоа да ме молат да ги вакцинирам. Ги држам за рака и им велам дека ми е многу жал, но дека е доцна. Неколку дена подоцна, откако ќе прогласам смрт на пациентот, ги прегрнувам членовите на семејството и им велам дека најдобар начин да оддат почест на нивните сакани е тој да се вакцинираат и да ги охрабрат другите да го направат истото.“

Најмалку 99 отсто од починатите лица како последица на новиот коронавирус во САД во последните шест месеци не биле вакцинирани, покажуваат податоците на тамошниот Центар за контрола на заразни болести. И додека властите состојбата ја нарекуваат “пандемија на навекацинирани“, лекарите од терен сведочат за тоа дека некои пациенти предоцна сфаќаат дека требало да се вакцинираат.

Д-р Бритни Кобиа од Грандвју медикал центарот вели дека само еден нејзин пациент е вакциниран, додека сите останати не се вакцинирани, а дека за тој еден имунизран очекува дека комплетно ќе се опорави откако му било давано кислород. Неколкумина други, додава таа, умираат.

“Во болницата примам млади и здрави луѓе со сериозни инфекции. Меѓу последните работи што ги прават пред интубација е тоа да ме молат да ги вакцинирам. Ги држам за рака и им велам дека ми е многу жал, но дека е доцна. Неколку дена подоцна, откако ќе прогласам смрт на пациентот, ги прегрнувам членовите на семејството и им велам дека најдобар начин да оддат почест на нивните сакани е тој да се вакцинираат и да ги охрабрат другите да го направат истото. Тие плачат и ми велат дека не знаеле. Мислеле дека е измама. Мислиле дека тоа е политика. Мислеле дека затоа што имаат одредена крвна група или боја на кожата нема да се разболат. Мислеле дека тоа е ‘само грип’. Но, згрешиле. Тогаш сакаат да го вратат времето, но не можат. Па ми се заблагодаруваат и одат да се вакцинираат“, раскажува д-р Кобиа.

Здравствените власти во Алабама неодамна објавија дека 96 проценти од оние кои починале од последици од КОВИД-19 од април, не биле целосно вакцинирани. Меѓу оние кои подлегнале на болеста се и оние заразени со делта сојот, многу позаразен од оригиналниот сој. На него се однесуваат околу 83 проценти од новозаразените во САД, што е драматично зголемување од 50 проценти, колку што изнесувал во првата недела од јули.