Проверете дали на телото му недостига калиум

Калиумот обезбедува правилна мускулна контракција во тело, ги регулира телесните течности и минералната рамнотежа во организмот. Покрај тоа, ги ублажува последиците од прекумерното консумирање сол, проблем со кој се соочуваат голем број луѓе во светот. Пред сè, ги штити крвните садови од оштетување и задебелување и го намалува високиот крвен притисок. Направете си лична проверка, преку воочување на овие знаци, за тоа дали имате доволно калиум во вашето тело.

Постојано сте уморни

На телото му треба калиум за нормално да функционира. Ако сте постојано уморни, а спиете колку што треба, недостигот на калиум може да биде причина за тоа. Заморот може да биде резултат и на стресот, лошата исхрана и недостаток на сон, што се, исто така, проблемите кои се поврзуваат со недостатокот на калиум во организмот.

Имате чести грчеви во мускулите

 

Калиумот е потребен за правилно функционирање на мускулите во телото. Кога нивото на овој минерал во телото е низок, човекот чувствува болки и грчеви во текот на денот или за време на тренингот.

 

Чувствувате слабост и вртоглавица

Количината на калиум може да варира во текот на денот, голем пад на овој минерал во телото може да доведе до забавено биење на срцето, па ќе ви се чини како секој момент да ќе изгубите свест. Ова не е честа појава, но ако тоа се случи, не заборавајте да го посетите вашиот лекар. Не игнорирајте ги ниту трнењето на раце и на нозе.

Имате висок крвен притисок

Без соодветна количина на калиум во организмот, крвните садови може да се соберат, што доведува до висок крвен притисок. Внимавајте и на работата на срцето – најважниот мускул во телото не може да функционира добро, кога во телото постои нерамнотежа меѓу натриум и калиум.

Постојано сте надуени

Телото има проблеми со регулирањето на солта кога на телото му недостасува калиум. Сето ова може да доведе до надуеност. Ако често сте подуени, ова би можело да биде една од причините.