Проверете ја штитната жлезда: Домашен тест за хипертиреоза

На преглед на штитната жлезда треба да се оди на секои пет години, почнувајќи од 35. година од животот, но за луѓето со симптоми или фактори на ризик мора да прават тестови уште почесто.

Без хормоните кои ги лачи тироидата нема нормален метаболизам! Ако имате нередовна менструација, губите коса, чувствувате слабост… еве што треба да проверите. На преглед на штитната жлезда треба да се оди на секои пет години, почнувајќи од 35. година од животот, но за луѓето со симптоми или фактори на ризик мора да прават тестови уште почесто. Она што треба да го знаете е дека и дома можете да направите базичен тест, а кој ќе ви открие дали вашата штитна жлезда има засилена функција, односно дали патите од хипертиреоза. Во тој случај треба да појдете на лекар што поскоро!

Одговорете на следните прашања со ДА или НЕ:

 • Срцето ви чука забрзано?
 • Чувствувате нервоза и раздразливост?
 • Имате изразени, ’буљасти’ очи?
 • Чувствителни сте на топлина?
 • Чувствувате слабост?
 • Многу се потите?
 • Ви се тресат рацете?
 • Брзо ви растат ноктите?
 • Имате чести движења во цревата?
 • Губите повеќе коса од вообичаено?
 • Кожата ви е тенка и мазна?
 • Губите тежина и без диета?
 • Менструацијата ви е нередовна или изостанала?
 • За мажите: Имате проблем со ерекцијата?
 • Не можете да забремените?
 • За мажите: Имате проблем со плодноста?
Ако сте одговориле позитивно на 5 прашања, известете го вашиот лекар за симптомите со кои се соочувате затоа што постои можност вашата тироидна жлезда да има зголемена функција.