Првите симптоми на тешките болести се појавуваат на рацете: Како да се препознаат и да се спречи најлошото!

Иако е сосема нормално рацете да станат суви како резултат на постојана употреба на балзам, понекогаш таа сува кожа може да се „спротивставува“ дури и на употреба на креми и лосиони...

Рацете се еден од најкористените делови од телото. Со нив се ракуваме, ги креваме и ги спуштаме работи, ги валкаме… Повеќето не водат доволно сметка за нив, но погледнете си ги добро рацете и проверете дали на нив може да се прочитаат некои знаци.

Суви пукнатини на дланките

Иако е сосема нормално рацете да станат суви како резултат на постојана употреба на балзам, понекогаш таа сува кожа може и да се „спротивставува“ на употребата на кремите и лосионите кои треба да помогнат. Во тој случај би требало да појдете на лекар. Сувата кожа на горниот дел од рацете (над дланките) и местата кои ја загубиле бојата може да укажуваат на сериозен проблем.

Отечени раце

Ракот е познат по тоа што прави промени по целото тело, па ако забележите што било чудно, треба веднаш да појдете на лекар. Ако ви отекуваат дланките или се дуваат, веднаш побарајте стручна помош.

Болка во рацете

Ако без причина чувствувате болка во рацете, тоа може да биде еден од симптомите на рак. Тој предизвикува болка во различни органи, а тоа ги вклучува и дланките. Имајте на ум дека ракот на друг дел од телото може да се манифестира преку болка во дланките.

Останати симптоми на рак

Знаците на рацете се само еден од можните симптоми. Ненадејно губење трежина, зарипнатост, постојан умор, иритантна и упорна кашлица, исто така, можат да бидат знаци на рак.