ПСИХОЛОЗИТЕ ОТКРИВААТ: 3 утрински навики кои ќе ви помогнат да бидете попродуктивни на работа

До денес научивме дека денот може да се мери по утрото, па потребно е паметно да се искористи.

Утрата може да бидат особено тешки и често сакате да го исклучите алармот и продолжите да спиете, особено во зима. Ако мислите дека е време за промени, но не знаете како да започнете, психологот Џесика Џексон предупредува: „Проверувањето на пораките на мобилниот телефон или списокот со задачи за тој ден веднаш ве става во стресно расположение и вашиот мозок е во фаза на паника“. За среќа, нуди решенија кои многу лесно ќе ги користите и со тоа ќе бидете попродуктивни и позадоволни на работа.

  1. ОДЛУЧЕТЕ ШТО САКАТЕ ОД ДЕНОТ

Практикувањето “mindfulness” или уживањето во моментот може да биде многу корисно за вашата продуктивност во текот на работниот ден. Џексон советува да го започнете денот со медитација каде што седите неколку минути во тишина, да вдишете длабоко и изберете еден збор или реченица што ќе ви биде водечка мисла во текот на целиот ден.

„Можете да си кажете: „Мојата намера е да се чувствувам успешен денес“ или „Сакам денот да ми биде пријатен“ и размислете како можете да го остварите тоа. Можете да користите само еден збор како „благодарност“ која ќе одреди како ќе реагирате на настаните во текот на На тој начин, ќе останете фокусирани на вашите приоритети, но ќе бидете возбудени за денот кој е пред вас.

Еве неколку прашања што таа ги предлага да си ги поставите пред да одите на работа:

  • Што ми е важно денес?
  • Која е мојата цел?
  • На што се надевам денес?
  • Што значи успехот за мене?
  1. ИСКЛУЧЕТЕ ГО МОБИЛНИОТ ТЕЛЕФОН И НЕ СЕ ОТКАЖУВАЈТЕ

Одморот од технологијата е најдобриот стимул за вашиот мозок наутро, а ако не му дозволите малку одмор од силните информации, лесно ќе стане под стрес, особено ако прочитате нешто што ве вознемирува. Има многу активности во кои можете да уживате за кои не е потребен мобилен телефон, можете да читате книга, да пишувате дневник или да се истегнете. Придобивките од ваквата релаксација ќе ве следат во текот на денот, вели психологот, бидејќи ќе се чувствувате како батериите да ви се полни.

Психологот сака да ги збогатува нејзините утра со читање книги, пишување благодарности или пиење кафе додека чека остатокот од семејството да се разбуди. „Ова се слатки, тивки моменти во кои поминувам квалитетно време со себе и секогаш се радувам на тоа. Тоа целосно ме освежува и подготвена сум за работа“, вели таа.

  1. НАПРАВЕТЕ ГИ УТРАТА ЗАБАВНИ

Забавата е важен дел од подготовката за денот, според Џексон. Пронајдете една мала работа по будењето што ќе ве насмее или едноставно ќе ви стави насмевка на лицето наутро и што ќе стане дел од вашата рутина. Лора Пендерграс, психолог, вели дека е неопходно да се стимулира ендорфин наутро за да го поминете целиот ден во позитивно расположение, без разлика дали тоа е танцување на вашата омилена песна додека се подготвувате за работа или да се јавите на пријател кој ви посакал добро. утро на забавен начин.

„Грижата за себе е дел од забавата и таа е важна како и секоја друга здрава навика“, вели Пендерграс, која секогаш вклучува документарец за природата неколку минути пред да оди на работа, а оваа навика прави голема разлика во расположението. „Ја препознаваме важноста на играњето кога се во прашање нашите деца, но забораваме дека и ние возрасните мора да се забавуваме. На нас е сами да си обезбедиме можност за тоа за да внесеме малку боја во нашите животи за денот не е целосно сив“, заклучува таа.