Пушењето создава долготраен ризик за периферната артериска болест

Во споредба со луѓето кои никогаш не пушеле, лицата кои пушеле повеќе од 40 кутии цигари годишно, имале за четири пати поголем ризик од појава на периферна артериска болест и двојно поголем ризик од корнонарни срцеви болести и мозочен удар.

Пушачите на цигари имаат значајно поголем ризик од периферна артериска болест (PAD), па дури и ако се откажат од пушење, а тој дополнителен ризик може да траат десетици години, предупредуваат резултатите од новата студија.

Кај периферната артериска болест доаѓа стеснување на артериите во нозете, што доведува до намален проток на крв, кој за последица има болка, лошо зараснување на рани и други симптоми.

Интересно е дека студијата покажала дека пушењето повеќе го зголемува ризикот од периферна артериска болест, отколку од срцеви болести и мозочен удар.

Во споредба со луѓето кои никогаш не пушеле, лицата кои пушеле повеќе од 40 кутии цигари годишно, имале за четири пати поголем ризик од појава на периферна артериска болест и двојно поголем ризик од корнонарни срцеви болести и мозочен удар.

Според мислењето на стручњаците, овие резултати ја нагласуваат важноста на превенцијата на пушење, за непушачите и ран престанок на пушењето за пушачите.