Ракот на дебелото црево се почест кај младите 

Бројот на карциноми на дебелото црево кај млади лица е во пораст во многу богати земји, додека бројот на оваа дијагноза кај повозрасните лица не се менува или дури и се намалува, покажува најновото истражување.

Трендот кон поголем број на карциноми на дебелото црево кај младите е започнат кон средината на 1999 година.

Новото откритие значи дека “ако имате симптоми кои одговараат на карцином на дебелото црево и ректумот, треба да отидете на преглед без разлика колку години имате“, вели коавторката на истражувањето Ребека Сигел, научен директор во Американската организација за борба против ракот.

Најчести симптоми кај младите, на основ на ова истражување, се исти како и кај повозрасните пациенти:

  • Запек
  • Крв во столицата или ректално крварење
  • Надуеност
  • Дијареа
  • Столица со потесен премер од вообичаено
  • Гасови
  • Болки
  • Грчеви

Кога овие симптоми ќе се појават еден или два дена, тоа веројатно не значи рак, вели д-р Сигел, но потенцира дека ако тие симптоми ги имате две или три недели, тогаш треба веднаш да се отиде на преглед.