Рани знаци кои може да помогнат во препознавање на 10 сериозни болести

Сигурно знаете дека раната дијагноза може да спаси живот. Затоа ви претставуваме листа на рани симптоми на многу сериозни болести.

Колку и да се пишува и да се предупредува, многумина од нас и натаму не знаат кои се најчестите симптоми за бројни болести, како дијабетес, пореметување во исхраната, белодробни болести…

ДИЈАБЕТЕС

Раните симптоми вклучуваат:

 • Зачестено мокрење
 • Губење или добивање на тежина без причина
 • Заматен вид
 • Нагласена жед
 • Модринки и рани кои бавно заздравуваат
 • Необјаснив замор
 • Трнење и болка во рацете

РАК НА КОЖА

Најчести симптоми се:

 • Задебелување и црвенило на кожата
 • Црвенило на лицето и вратот
 • Нови бенки
 • Кожни лезии кои не заздравуваат
 • Промени на бенките

БОЛЕСТИ НА МУСКУЛИТЕ И ЗГЛОБОВИТЕ

Симптомите се:

 • Константна болка во мускулите
 • Трнење
 • Отекување, воспалние, вкочанетост или црвенило во и околу зглобовите
 • Намалена можност за движење

БЕЛОДРОБНИ БОЛЕСТИ

Симптомите се:

 • Искашлување крв
 • Хронична кашлица (трае подолго од еден месец)
 • Отежнато дишење
 • Краток здив
 • Хронична болка во градите (трае подолго од еден месец)
 • Пискав звук при дишење
 • Хронично производство на слуз (трае подолго од еден месец)
Вие најдобро го познавате своето тело и ако забележите некои од овие промени и симптоми кои не се повлекуваат, посоветувајте се со својот лекар.

БОЛЕСТИ НА ДОЈКИТЕ

Најчести симптоми се:

 • Необична чувствителност на градите и болка
 • Промени на брадавиците или кожата на градите
 • Јазли
 • Јазли под пазувите
 • Исцедок од брадавиците

ПРОБЛЕМИ СО ЖЕНСКОТО РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЈЕ

Вообичаени симптоми се:

 • Изразено болни менструации
 • Чешање во пределот на гениталиите
 • Зачестено мокрење
 • Сериозна абдоминална болка или болка во карлицата
 • Невообичаен вагинален исцедок
 • Крварење помеѓу циклуси

ДИГЕСТИВНИ ТЕГОБИ И ПРОБЛЕМИ СО ЖЕЛУДНИКОТ

Симптомите се:

 • Пролив
 • Крв во столицата
 • Повраќање крв
 • Промена во рутината на празнење на цревата
 • Ректално крварење
 • Жиговина
 • Рефлукс
 • Запек

ПРОБЛЕМИ ВО УРИНАРНИОТ СИСТЕМ

Симптомите вклучуваат:

 • Болно и зачестено мокрење
 • Крв во урината
 • Ноќно мокрење во кревет
 • Губење контрола над бешиката
 • Претерано мокрење навечер

ПОРЕМЕТУВАЊЕ ВО ИСХРАНАТА ИЛИ ПРОБЛЕМИ СО ТЕЖИНАТА

Симптомите се:

 • Искривена слика за своето тело
 • Дехидрација
 • Хроничен замор
 • Депресија
 • Повраќање
 • Претерана глад
 • Гладување
 • Опседнатост со храната и тежината
 • Компулсивно вежбање
 • Нагласена жед

ДЛАБОКА ВЕНСКА ТРОМОБОЗА

Може да ја следат овие симптоми:

 • Отекување на нозете, а понекогаш и на рацете
 • Болки во нозете или во рацете
 • Грчеви во нозете или во рацете
 • Сини или црвенкасти промени на кожата
 • Нозете и рацете се топли на допир

Запомнете дека секој од овие симптоми не мора веднаш да значи дека имате одредена болест. Вие најдобро го познавате своето тело и ако забележите некои од овие промени и симптоми кои не се повлекуваат, посоветувајте се со својот лекар.