Разлика: Како да препознаете дали вашите заби се расипани или осетливи?

Чувствувате ли болка кога ќе загризате нешто ладно, на пример, сладолед? Или кога јадете топла супа? Ако одговорот е позитивен, тогаш спаѓате во групата на луѓе со осетливи заби

Иако болката предизвикана од ладна или жешка храна може да значи и дека имате кариес или расипана пломба, многу често, таа е знак дека вашите заби се чувствителни.

Осетливоста на забите (дентална осетливост) се карактеризира со појава на остра, краткотрајна болка која се јавува поради температурни, хемиски и слични надразби.

Кои се симптомите?

Лицата кои страдаат од оваа состојба може да почувствуваат болка и непријатност како одговор на:

 • топли намирници или пијалаци,
 • ладни намирници или пијалаци,
 • ладен воздух,
 • слатка храна или пијалаци,
 • кисели пијалаци или намирници,
 • ладна вода,
 • миење заби,
 • испирање на усната шуплина со течност за испирање.

 

Што ја предизвикува осетливоста на забите?

Некои луѓе едноставно имаат чувствителни заби поради тенкиот емајл кој го штити забот, а кој може да се оштети доколку:

 • користите многу тврда четка,
 • страдате од бруксизам – чкрипење на забите во сон,
 • често консумирате кисели намирници и пијалаци.

Понекогаш и други состојби на организмот можат да предизвикаат чувствителност на забите. Една од нив е гастроезофагеална рефлуксна болест – ГЕРБ, која значи излачување на јаки киселини од желудникот во усната шуплина, која може да го уништи забниот емајл. И повлекувањето на забното месо го остава забот изложен на надворешни влијанија и така го прави чувствителен.

Запомнете!

Не ги четкајте забите со тврда четка, одберете паста наменета за осетливи заби и задолжително користете течност за плакнење која не содржи алкохол.