Разлика помеѓу утринските и ноќните болки – еве кога најчесто погодува

Болката е многу комплексна, особено кај оние кои страдаат од хронична болка.

Забележувате ли дека секогаш нешто ве болки кога излегувате од канцеларија или болката во грлото и главоболката ви се засилуваат токму кога се обидувате да заспиете? Понекогаш мислиме дека можеме да ја контролираме болката – премногу седиме на компјутер, ќе на заболи глава и пиеме таблета против болки и продолжуваме понатаму. Но, болката е многу комплексна, особено кај оние кои страдаат од хронична болка.

БОЛКА ВО ГРБОТ

Лицата со главоболка или болка во грбот често чувствуваат флуктација на болката – доаѓа и заминува… Болката не е предизвикана од надворешни фактори, како што се повреди или премногу работа. Имено, има се повеќе истражувања кои го поткрепуваат сознанието дека чувствителноста на болка и болната состојба ги следи циркадијаните, односно нашиот биолошки 24-часовен ритам. Целото тело има циркадијален ритам, но и секоја клетка, вклучително и невроните, има сопствен циркадијален ритам и тој не мора да биде во склад со ритамот на нашето тело. Различните болни места имаат различни нивоа на болка во текот на денот.

Така, утринската болка е честа кај лицата кои страдаат од воспалителни состојби, вклучувајчи ја и мигрената, ревматоидниот артртитис и воспалението на непцата. Невропатската болка, невралгијата, дијабетската невропатија или болката на оноколошките пациенти е изразена доцна пополадне или навечер.

Болката во текот на ноќта, го попречува сонот, што повторно ја влошува болката.

“Кај овие состојби воочен е циркадијален ритам на болка, односно болката се влошува во одредени делови од денот. Понекога е полесно или потешко поднослива, апонекогаш речиси неподнослива и сериозно го нарушува кавлитетот на живот. И кај здравите лица, болката во телот на денот се јавува со различен интензитет“, вели д-р Марк Буриш од Медицинскиот факултет во Хјустон.

ПОМАЛКУ БОЛИ НАУТРО

Изралеските научници спровеле истражување, така што група мажи ги изложиле на жештина и ладно време во различни периоди од денот. Тие откриле дека мажите се помалку чувствителни на болка за време на утринските часови. Претходни студии откриле дека нашиот циркадијален ритам, односно внатрешниот часовник ја контролира осетливоста на болка.

Од тие причини, според експертите, поефикасно е лековите за воспалителни состојби за кои знаеме дека се очитуваат со посилна утринска болка, да се пијат навечер, а наутро треба да се пијат лекови кои ќе помогнат да се ублажи болката што се јавува после пладне.