Развиена крв која може да ја добијат сите!

Оваа вештачка крв е универзално применлива без оглед на крвната група, но тоа не се сите нејзини предности.

Јапонските научници тврдат дека развиле синтетска крв која може да се примени без оглед на крвната група и може да зачува многу животи во вонредни ситуации. Зад истражувањето стои националниот одбранбен медицински факултет во градот Саитима. Последните тестови се спроведени над зајци и 6 од 10 од нив го преживеале третманот кој го добиле после крвавење на црниот дроб. Кај преживеаните зајци не се најдени никакви штетни дејства на препаратот.

Освен тоа што нема потреба за крвни групи синтетската крв не бара голем број донори. Доброволното давање е самиот првиот чекор за правање на препаратот кој после мора да се чува во стерилни и ладни услови за да не се расипе. Јапонската војска вложила доста ресурси во овој клучен пронајдок затоа што нивната примарна грижа е бројот на повредени во природните катастрофи како земјотрес и цунами, несреќи кои редовно ја погодуваат Јапонија.