Ризикот од крвни згрутчувања останува зголемен речиси една година по прележаниот КОВИД-19

Во првата недела по дијагнозата КОВИД-19, ризикот од артериско крвно згрутчување - вид што може да предизвика срцев удар или исхемичен мозочен удар со блокирање на протокот на крв во срцето или мозокот – бил речиси 22 пати поголем отколку кај лице кое нема КОВИД. -19.

Лицата кои заболеле од КОВИД-19 имаат поголем ризик од опасни крвни згрутчувања речиси една година подоцна, укажуват резултатите од нова студија. КОВИД-19 бил поврзан со нагло зголемување на ризикот од проблеми поврзани со крвни згрутчувања, вклучувајќи срцев и мозочен удар.

Во првата недела по дијагнозата КОВИД-19, ризикот од артериско крвно згрутчување – вид што може да предизвика срцев удар или исхемичен мозочен удар со блокирање на протокот на крв во срцето или мозокот – бил речиси 22 пати поголем отколку кај лице кое нема КОВИД. -19. Тој ризик нагло се намалил, на помалку од четири пати поголем, во втората недела.

Помеѓу 27. и 49. недела, постои приближно 30% зголемен ризик за артериски згрутчувања. Но, зголемувањето било подолго поголем за згрутчувања во вените, што вклучува длабока венска тромбоза и белодробна емболија, кога згрутчувањето патува до белите дробови.

Се смета дека овие резултати ја зајакнуваат пораката дека за луѓето со кардиоваскуларни проблеми, земањето докажани превентивни лекови и управувањето со факторите на ризик е уште поважно сега отколку што беше пред пандемијата.