Родителите многу придонесуваат за лошите навики на тинејџерите

Тинејџерките имаат четири пати поголеми шанси да ја усвојат оваа лоша навика, за разлика од момчињата 

Американските научници утврдиле дека тинејџерите чии родители се страствени пушачи имаат двојно поголема шанса и самите да станат зависни од никотин. Оваа веројатност е најголема кај девојките и тоа доколку мајката е пушач – тинејџерките во тој случај имаат четири пати поголеми шанси да ја усвојат оваа навика.

Интересно е дека истото не важи за момчињата – дури и ако еден од родителите пуши тоа нема да ги зголеми шансите и синот да стане пушач.