Сакате да го намалите ризикот од седум видови на рак? Ова е решението!

Се препорачува три до пет часа умерена физичка активност неделно, или еден до три часа интензивна активност неделно.

Анализа на девет студии во кои биле вклучени над 750.000 испитаници, покажала дека редовната физичка активност може значајно да го намали ризикот од седум видови на карцином, и тоа од рак на дојка, од рак на дебелото црево, ендометријален карцином, рак на бубрези, рак на црниот дроб, мултипла меланом и не-Хочкин лимфом.

Исто така, треба да се истакне дека анализата покажала дека колку повеќе лицето вежбало и практикувало телесна активност, толку неговиот ризик од карцином бил помал.

Се препорачува три до пет часа умерена физичка активност неделно, или еден до три часа интензивна активност неделно.

Конкретно, ризикот од ракот на дебело црево кај мажите, бил намален за 8% кај оние со умерена активност и 15% кај оние со интензивна телесна активност.

Намалувањето на ризикот на рак од се движело од 6% за умерена активност до 10% за интензивна физичка активност; за ендометријален карцином од 10 до 18%; за рак на бубрези од 11 до 17%, за мултипла меланом од 14 до 19%; за рак на црн дроб од 18 до 27‘ и за не-Хочкин лимфом кај жените од 11 до 18 проценти.

Анализата покажала дека колку повеќе лицето вежбало и практикувало телесна активност, толку неговиот ризик од карцином бил помал.

Треба да се истакне дека оваа анализа не докажува дека вежбањето го намалува ризикот од рак, туку само дека постои тесна поврзаност.

Се смета дека лекарите треба да ги поттикнат повозрасните лица на физичка активност за да го намалат својот ризик од рак.

Телесната активност може да влијае на регулирањето на инсулинот, половиот хормон – естроген, воспаление и имунолошки одговор, а се знае дека тие може да влијаат на појавата на разни видови на карциноми.