Сакате да го подобрите здравјето на вашето срце? Најдобро е да ги следите овие совети

Ако сакате да го подобрите и да одржите  вашето срце здраво, следете ги овие едноставни начини кои ги предлагаат експертите.

Нездравиот начин на живот, лошите навики, лошата исхрана, неодстатокот на физичка активност и стресот ги зголемуваат шансите за болести на срцето помеѓу луѓето во нивните 30. години. Тоа е причина зошто е важно да се грижите за своето срце. Ако сакате да го подобрите и да одржите  вашето срце здраво, следете ги овие едноставни начини кои ги предлагаат експертите.

Исклучете масни намирници

Пржената храна е вкусна, но е лоша за срцето. За да го подобрите здравјето на срцето, исклучете масна храна од вашата исхрана. Вклучете здрави масни киселини, како што се омега-3 масните киселини, кои се наоѓаат во рибата.

Контрола на холестеролот

Лошиот холестерол (ЛДЛ) е лош за срцето, па е важно да се контролира неховото ниво. ЛДЛ е еден од главните причинители на крвни згрутчувања и срцев удар.

Телесна тежина

Прекумерната тежина го зголемува ризикот од болести на срцето. Затоа, обрнете внимание на својата телесна тежина за да останете здрави и активни.

Вежбање

Тоа е еден важен, но едноставен начин на пдообрување на здравјето на срцето, но и на целокупното здравје. Редовно вежбање најмалку 30 минути секој ден, ја подобрува циркулацијата на крвта и помага да избегнете кардиоваскуларни болести.

Пушење

Оваа лоша навика може да ги оштети и срцето и белите дробови. Пушењето ги зголемува шансите за кардиоваскуларни болести и рак.

Јога

Стресот и депресијата се два главни причинители за срцеви болести. Јогата го опушта телото, духот и душата. Практикувајте јога за срцето да ви биде здраво.

Намалете го внесот на сол

Со намалување на внесот на сол, го контролирате крвниот притисок и на тој начин го подобрувате здравјето на срцето.

Триглицериди

Ова е уште еден вид на липиди, како што е холестеролот кои се наоѓаат во крвта. Високото ниво на триглицериди во крвта, може да го зголеми ризикот од срцеви болести. Заситените и транс-мастите изобилуваат со триглицериди, па затоа треба да се избегнуваат.