Саркоидоза-абнормална реакција на сопствените протеини на телото (самопротеини)

Саркоидозата е болест која се карактеризира со раст на мали колекции на воспалителни клетки (грануломи) во кој било дел од вашето тело - најчесто белите дробови и лимфните јазли. Но, може да влијае и на очите, кожата, срцето и другите органи.

Саркоидозата е болест која се карактеризира со раст на мали колекции на воспалителни клетки (грануломи) во кој било дел од вашето тело – најчесто белите дробови и лимфните јазли. Но, може да влијае и на очите, кожата, срцето и другите органи.

Причината за саркоидоза е непозната, но експертите мислат дека е резултат на реакцијата на имунолошкиот систем на телото на непозната супстанција. Некои истражувања сугерираат дека инфективни агенси, хемикалии, прашина и потенцијална абнормална реакција на сопствените протеини на телото (самопротеини) може да бидат одговорни за формирање на грануломи кај луѓе кои се генетски предиспонирани.

Не постои лек за саркоидоза, но повеќето луѓе се многу добро без третман или само скромен третман. Во некои случаи, саркоидозата поминува сама по себе. Сепак, саркоидозата може да трае со години и може да предизвика оштетување на органите.

Симптоми
Знаците и симптомите на саркоидоза варираат во зависност од тоа кои органи се засегнати. Саркоидозата понекогаш се развива постепено и предизвикува симптоми кои траат со години. Други времиња, симптомите се појавуваат одеднаш, а потоа исчезнуваат исто толку брзо. Многу луѓе со саркоидоза немаат симптоми, така што болеста може да се открие само кога се прави рендген на граден кош поради друга причина.

Општи симптоми
Саркоидозата може да започне со овие знаци и симптоми:

Замор
Отечени лимфни јазли
Губење на тежина
Болка и оток во зглобовите, како што се глуждовите
Симптоми на белите дробови

Саркоидозата најчесто ги погодува белите дробови и може да предизвика проблеми со белите дробови, како што се:

Постојана сува кашлица
Скратен здив
отежнато дишење
Болка во градите
Симптоми на кожата
Саркоидозата може да предизвика проблеми со кожата, кои може да вклучуваат:

Осип од црвени или црвеникаво-виолетови испакнатини, обично лоцирани на потколениците или глуждовите, кои може да бидат топли и нежни на допир
Нарушувачки рани (лезии) на носот, образите и ушите
Области на кожата кои се потемни или посветли во боја
Израстоци под кожата (јазли), особено околу лузни или тетоважи


Симптоми на очите
Саркоидозата може да влијае на очите без да предизвика никакви симптоми, па затоа е важно редовно да ги проверувате очите. Кога ќе се појават знаци и симптоми на очите, тие може да вклучуваат:

Заматен вид
Болка во очите
Горење, чешање или суви очи
Силно црвенило
Чувствителност на светлина
Знаците и симптомите поврзани со срцева саркоидоза може да вклучуваат:

Болка во градите
Скратен здив (отежнато дишење)
Несвестица (синкопа)
Замор
Неправилни отчукувања на срцето (аритмии)
Брзо или треперење на отчукувањата на срцето (палпитации)
Оток предизвикан од вишок течност (едем)
Саркоидозата може да влијае и на метаболизмот на калциумот, нервниот систем, црниот дроб и слезината, мускулите, коските и зглобовите, бубрезите, лимфните јазли или кој било друг орган.

Причини
Лекарите не ја знаат точната причина за саркоидоза. Се чини дека некои луѓе имаат генетска предиспозиција да ја развијат болеста, која може да биде поттикната од бактерии, вируси, прашина или хемикалии.

Ова предизвикува претерана реакција на вашиот имунолошки систем, а имуните клетки почнуваат да се собираат во шема на воспаление наречено грануломи. Како што грануломите се таложат во органот, функцијата на тој орган може да биде засегната.

Фактори на ризик
Иако секој може да развие саркоидоза, факторите кои може да го зголемат вашиот ризик вклучуваат:

Возраст и пол. Саркоидозата може да се појави на која било возраст, но често се јавува на возраст од 20 до 60 години. Жените имаат малку поголема веројатност да ја развијат болеста.
Трка. Луѓето со африканско потекло и оние со северноевропско потекло имаат поголема инциденца на саркоидоза. Афроамериканците имаат поголема веројатност да имаат зафатени други органи заедно со белите дробови.
Семејна историја. Ако некој од вашето семејство имал саркоидоза, поголема е веројатноста да ја развиете болеста.

Компликации
Понекогаш саркоидозата предизвикува долгорочни проблеми.

Белите дробови. Нелекуваната пулмонална саркоидоза може да доведе до трајни лузни во вашите бели дробови (пулмонална фиброза), што го отежнува дишењето и понекогаш предизвикува пулмонална хипертензија.
Очи. Воспалението може да влијае на речиси секој дел од вашето око и може да предизвика оштетување на мрежницата, што на крајот може да предизвика слепило. Ретко, саркоидозата може да предизвика и катаракта и глауком.
Бубрезите. Саркоидозата може да влијае на тоа како вашето тело се справува со калциумот, што може да доведе до камења во бубрезите и да ја намали функцијата на бубрезите. Ретко, ова може да доведе до откажување на бубрезите.
Срце. Срцевата саркоидоза резултира со грануломи во вашето срце кои можат да го нарушат срцевиот ритам, протокот на крв и нормалната функција на срцето. Во ретки случаи, ова може да доведе до смрт.
Нервен систем. Мал број луѓе со саркоидоза развиваат проблеми поврзани со централниот нервен систем кога се формираат грануломи во мозокот и ‘рбетниот мозок. Воспалението на фацијалните нерви, на пример, може да предизвика парализа на лицето.

Дијагноза
Саркоидозата може да биде тешко да се дијагностицира бидејќи болеста често предизвикува неколку знаци и симптоми во раните фази. Кога ќе се појават симптоми, тие може да ги имитираат оние на други нарушувања.

Вашиот лекар најверојатно ќе започне со физички преглед и ќе разговара за вашите симптоми. Тој или таа, исто така, внимателно ќе ги слуша вашето срце и бели дробови, ќе ги провери вашите лимфни јазли за оток и ќе ги испита сите лезии на кожата.

Дијагностичките тестови можат да помогнат да се исклучат други нарушувања и да се утврдат кои телесни системи може да бидат погодени од саркоидоза. Вашиот лекар може да препорача тестови како што се:

Тестови на крв и урина за да се процени целокупното здравје и колку добро функционираат бубрезите и црниот дроб
Рендген на граден кош за проверка на белите дробови и срцето
Компјутеризирана томографија (КТ) скен на градниот кош за да ги провери вашите бели дробови
Белодробни (пулмонални) функционални тестови за мерење на волуменот на белите дробови и колку кислород доставуваат вашите бели дробови во крвта
Електрокардиограм (ЕКГ или ЕКГ) за откривање на проблеми со срцето и следење на состојбата на срцето
Очен преглед за проверка на проблеми со видот кои може да бидат предизвикани од саркоидоза
Позитронска емисиона томографија (ПЕТ) скенирање или магнетна резонанца (МРИ) ако саркоидозата се чини дека влијае на вашето срце или централниот нервен систем
Доколку е потребно, може да се додадат и други тестови.

Биопсии
Вашиот лекар може да нареди да се земе мал примерок од ткиво (биопсија) од дел од вашето тело за кој се верува дека е погоден од саркоидоза за да се бараат грануломите кои вообичаено се гледаат со оваа состојба. На пример, биопсиите може да се земат од вашата кожа ако имате кожни лезии и од белите дробови и лимфните јазли доколку е потребно.

Повеќе информации
КТ скен
Биопсија на кожата
Х-зраци
Третман
Не постои лек за саркоидоза, но во многу случаи, таа поминува сама по себе. Можеби дури и нема да ви треба третман ако немате симптоми или само благи симптоми на состојбата. Тежината и степенот на вашата состојба ќе одреди дали и каков тип на третман е потребен.

Лекови
Ако вашите симптоми се сериозни или функцијата на органите е загрозена, најверојатно ќе бидете третирани со лекови. Тие може да вклучуваат:

Кортикостероиди. Овие моќни антиинфламаторни лекови обично се првиот третман за саркоидоза. Во некои случаи, кортикостероидите може да се нанесат директно на погодената област – преку крем до лезија на кожата или капки во очите.
Лекови кои го потиснуваат имунолошкиот систем. Лековите како што се метотрексат (Трексал) и азатиоприн (Азасан, Имуран) го намалуваат воспалението со потиснување на имунолошкиот систем.
Хидроксихлорокин. Хидроксихлорокин (Плакенил) може да биде корисен за кожни лезии и покачени нивоа на калциум во крвта.
Инхибитори на факторот на туморска некроза-алфа (TNF-алфа). Овие лекови најчесто се користат за лекување на воспаление поврзано со ревматоиден артритис. Тие исто така можат да бидат корисни во лекувањето на саркоидоза која не реагирала на други третмани.
Други лекови може да се користат за лекување на специфични симптоми или компликации.

Други третмани
Во зависност од вашите симптоми или компликации, може да се препорачаат други третмани. На пример, може да имате физикална терапија за да го намалите заморот и да ја подобрите мускулната сила, пулмонална рехабилитација за да ги намалите респираторните симптоми или вграден срцев пејсмејкер или дефибрилатор за срцеви аритмии.

Тековен мониторинг
Колку често го посетувате вашиот лекар може да варира во зависност од вашите симптоми и третман. Редовното посетување на вашиот лекар е важно – дури и ако не ви треба третман.

Вашиот лекар ќе ги следи вашите симптоми, ќе ја утврди ефективноста на третманите и ќе провери за компликации. Мониторингот може да вклучува редовни тестови врз основа на вашата состојба. На пример, може да правите редовни рендгенски снимки на градниот кош, лабораториски и уринарни тестови, ЕКГ и прегледи на белите дробови, очите, кожата и кој било друг вклучен орган. Понатамошната грижа може да биде доживотна.

Хирургија
Може да се размисли за трансплантација на органи ако саркоидозата сериозно ги оштетила белите дробови, срцето или црниот дроб.