Се будите и не можете да продолжите да спиете?! Не останувајте в кревет!

Она што никако не треба никако да го правите е да останете в кревет ако се мачите да заспиете. Причината ја објасниле стручњаците.

Според Центарот за контрола и превенција од болести во Америка недостатокот на сон е поврзан со хроничните болести како што се дијабетес, срцеви болести, гојазност и депресија.

„Повеќе од 10 отсто од популацијата пати од инсомнија, што значи дека имале проблем со спиењето подолго од три месеци“, вели д-р Шели Хершнер, професор по неврологија во Медицинскиот центар за пореметувања во спиењето во Мичиген.

Ако не можете да заспиете после будењето повеќе од 20 минути преместете се во некој друг дел од домот. Покријте се и обидете се да заспиете.

„Ако останете в кревет ќе чувствувате притисок да заспиете, а тоа уште повеќе фрустрира“, наведува д-р Хершнер.