Се чувствувате вознемирени, заморни или се борите со депресија поради коронавирусот? Еве каде може да се јавите и да побарате помош

Лекарите од Клиниката за психијатрија во Скопје, апелираат до сите лица да го повикаат својот доктор, психијатар или психолог ако стресот е присутен во текот на нивните дневни активности неколку дена по ред и не успеваат да најдат начин како да се справат со него.

На подолг рок, лицата кои биле заразени или имале симптоми на болеста КОВИД-19 можат да бидат изложени на ризик од ментални заболувања, како што се депресија, вознемиреност, замор и посттрауматско стресно растројство и по завршување на лекувањето, апелираат стручњаците од Универзитетската клиника за психијатрија во Скопје.

Лекaрите од оваа здравствена институција појаснуваат дека тешките коронавирусни инфекции може да имаат и психолошки последици, вклучително и можни директни ефекти врз централниот нервен систем, степенот на физиолошки компромис, заради низок крвен кислород, имунолошкиот одговор и медицинските интервенции, како и други причини, кои се однесуваат на поширокото социјално влијание, вклучително и социјалната изолација, психолошкото влијание на ново, силно и потенцијално фатално заболување, загриженост за зараза од други лица и стигма.

Тие апелираат до сите лица да го повикаат својот доктор, психијатар или психолог ако стресот е присутен во текот на нивните дневни активности неколку дена по ред и не успеваат да најдат начин како да се справат со него.

Во насока на унапредување на менталното здравје, Клиниката за психијатрија има отворено повеќе телефонски линии, наменети за психолошка поддршка на возрасни во самоизолација, за мајки во бременост и по породување, за родители на деца на предучилишна и училишна возраст, за адолесценти, за родители на деца со пречки во развојот, како и една телефонска линија за психолошка поддршка на албански јазик.

Телефонските броеви од линиите за психолошка поддршка:
– возрасни во самоизолација 072 919 009
– мајки во бременост и по породување 078 378 766
– родители на деца на предучилишна и училишна возраст 072 912 676
– адолесценти 078 378 728
– родители на деца со пречки во развојот 070 291 574
– психолошка поддршка на албански јазик 070 291 657

Изминатиот период од отворањето на телефонските линии покажа дека тие беа потребни за многу граѓани кои првпат се соочуваат со ментални потешкотии, како и за луѓе кои веќе имале искуство со сервисите за ментално здравје.