СЕ ДЕБЕЛЕЕТЕ, НЕ МОЖЕТЕ ДА СПИЕТЕ, ВЕ МАЧИ ПРИТИСОКОТ? Можеби имате превисоко ниво на кортизол во телото

Научете и која е улогата на котизолот во телото.

Не е тајна дека стресот негативно ќе влијае на здравјето на многу начини. Тоа може да доведе до анксиозност или депресија, исцрпеност на работа и генерално лошо расположение. Замор, проблеми со спиењето, промени во апетитот… се се тоа промени кои можат да дојде. Кога стресот ќе стане хроничен и нивото на хормонот на стрес- кортизол е превисоко, може да дојде до дополнителни проблеми и симптоми кои ќе откријат дека нешто не е во рамнотежа.

НЕГАТИВНИ ПОСЛЕДИЦИ ОД ПРЕВИСОКОТО НИВОО НА КОРТИЗОЛ

Кортизолот е есенцијален производ на хормоните кој се ослободува од надбубрежната жлезда, а многу луѓе го знаат како “хормон на стрес“. Но, ретко се нагласува дека тој има и бројни важни функции, па затоа ќе го регулира одговорот на телото на стрес, метаболизмот, ќе спречи воспаленија, ќе го регулира крвниот притисок и нивото на шеќер во крвта и ќе биде дел од рутината за спиење, објаснува д-р Џефри Длот.

Кога телото е под стрес, тоа испраќа сигнал до жлездите за ослободување на хормони, вклучувајќи кортизол и адреналин. Тоа е само начин да се подготви за потенцијална опасност, а штом тоа ќе помине, хормоните треба да се вратат во рамнотежа.

Ако постојано сте под стрес, тоа нема да се случи веднаш. Долгорочно, може да влијае на сите процеси во телото и да го зголеми ризикот од развој на некои болести, дебелина, анксиозност и депресија, како и срцеви заболувања. Еден од органите што директно може да страда поради премногу хормон кортизол во телото е хипофизата, орган кој помага да се контролира ослободувањето на хормоните. Одредени лекови, исто така, може да влијаат на нивото на хормоните во телото, а тоа се стероиди и орална контрацепција, па затоа е важно лекар да ви ги одреди дозите што смеете да ги земате.

СИМПТОМИ КОИ ОТКРИВААТ ВИСОКО НИВО НА КОРТИЗОЛ ВО ОРГАНИЗМОТ

Постојат бројни симптоми кои може да бидат поврзани и со ова прашање, а д-р Длот открива на кои треба да обрнете внимание:

  • Таложење на килограми
  • Проблеми со концентрацијата
  • Висок крвен притисок
  • Проблеми со спиењето
  • Главоболки
  • Замор
  • Лошо расположение

“Иако ретко, високото ниво на кортизол може да придонесе и за развој на нарушување познато како Кушингов синдром, кое често е предизвикано од стероидни лекови, а може да биде и последица на тумори на хипофизата или надбубрежната жлезда. Некои од вообичаените симптоми вклучуваат розова боја на лицето, задржување маснотии во горниот дел на грбот, екстремен замор, висок крвен притисок, камења во бубрезите, слаби коски, тенка кожа, модринки, бавно закрепнување“, потенцира д-р Длот.