Се плашите од добивање рак?! Овие неколку факти ќе ви ја олеснат грижата

Ако и вие сте една од оние личности кои се плашат дека ќе заболат од рак, еве неколку утешителни факти кои ќе ви помогнат да се ослободите од стравот.

Ракот е тивок убиец кој секојдневно зема се повеќе животи, а многу луѓе стравуваат од заболување. Ако некогаш сте забележале некоја непозната и по малку чудна појава на своето тело и сте обидете да „гуглате“, веројатно, барем еден од резултатите од пребарувањето се обидел да укаже на тоа дека би можело да имате рак, иако тоа не било случај. Ако и вие сте една од оние личности кои се плашат дека ќе заболат од рак, еве неколку утешителни факти кои ќе ви помогнат да се ослободите од стравот.

Влакно кое расте од младеж најчесто не е меланом

Многумина велат дека луѓето кои имаат младежи се плашат од рак на кожата, но еве добри вести: ако влакно расте низ младежот, наверојатно тој е бениген. Работата е во тоа дека ако влакното успее да се пробие значи дека структурата на кожата не се менува. Кога личноста има рак на кожата каналите низ кои растат влакната не можат да се формираат. Исто така, ако влакното растело низ младежот, а повеќе не, тоа и понатаму не знали дека се работи за меланом. За да бидете потполно сигурни побарајте лекарски совет.

Бенигните тумори остануваат бенигни во повеќето случаи

Речиси сите бенигни тумори никогаш не стануваат канцерогени – освен некои посебно ретки исклучоци, како што се, на пример, полипи на дебелото црево. И многу тумори на дојката, како фиброаденомот, речиси никогаш не преминуваат во рак. Исто е и со цистите на јајниците или фиброидите на матката.

Ако имате болен израсток, мала е веројатноста дека ќе биде канцероген

Повеќето канцерогени не болат. Значи, ако имате болен израсток, грутка на врвот од кожата или под неа, тоа веројатно не е рак, но може да биде опасна инфекција која бара лекување па секако појдете на лекар.

Симптомите кои траат со години, веројатно, не се знаци на рак

Ако со години кашлате, имате главоболки или надуеност во стомакот, тоа не е рак. Да бил во прашање рак, одамна ќе ве убиел. Меѓутоа, може да биде поинаква, помалку опасна (но се уште сериозна) болест, па сепак побарајте лекарска помош.

Симптомите кои доаѓаат и си одат обично не се знаци на рак

Ако имате грутка, израсток кој се појавил одеднаш, а потоа исчезнал тоа не е рак. Ракот има симптоми кои со текот на времето стануваат се посилни. Единствен исклучок е ракот на дебело црево – резултира со крвава дијареја која може да се појави, па да исчезне.

Верувањето дека „ракот се подмладува“ е мит

Се чини, дека има се повеќе млади пациенти кои имаат рак, но тоа не е точно. Во САД просечната старост на личностите кои имаат рак изнесува 66 години, а личностите од 20 години имаат само 1 отсто од сите видови рак.

Луѓето на возраст од повеќе од 55 години имаат најголем ризик од добивање рак – нешто помалку од 80 отсто од сите видови карциноми спаѓаат во оваа возрасна група. Работата е во тоа што сега добиваме малку повеќе информации за случаите на рак благодарение на медиумите, социјалните мрежи…