Сè повеќе млади заболуваат од рак, а научниците велат дека ова може да е причина

Сведоци сме дека се повеќе млади луѓе заболуваат од рак

Научниците почнале истражување откако се зголеми процентот на заболени од рак на цревата кои се помлади од 35 години.

Докторс Луис Кантлеј од универзитетот Корнел објаснил дека глукозата и фруктозата кои се наоѓаат во напитоците засладени со пченкарен сируп (газираните пијалаци) го забрзуваат растот на тумори кои се развивале во цревата на глувци. Нашата зависност од газирани пијалаци зтаоа може да биде мошне опасна во некои случаи, толку опасна што може да предизвика рак.

Познато е дека клетките на ракот се хранат со шеќер, а глукозата и фруктозата заедно ја удвојуваат стапката на раст на тумори во организмот.

Важно е да истакнеме дека овие тестови се спроведени на глувци кои се генетски модифицирани да бидат склони на рак, така што ова истражување не може со сигурност да се пренесе на луѓето.