СЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ ЗА КИЛАТА(БРУХ-ХЕРНИЈА)!

Хернија (брух-кила) настанува кога органот турка низ отворот во мускулот или ткивото што го држи на место. На пример, цревата може да се пробијат низ ослабената област на абдоминалниот ѕид. Многу хернии се појавуваат во абдоменот помеѓу градите и колковите, но тие исто така може да се појават во пределот на горниот дел од бутот и препоните. Повеќето хернии не се опасни по живот, но тие не поминуваат сами од себе. Понекогаш може да бараат операција за да се спречат опасните компликации.

Хернија (брух-кила) настанува кога органот турка низ отворот во мускулот или ткивото што го држи на место. На пример, цревата може да се пробијат низ ослабената област на абдоминалниот ѕид. Многу хернии се појавуваат во абдоменот помеѓу градите и колковите, но тие исто така може да се појават во пределот на горниот дел од бутот и препоните. Повеќето хернии не се опасни по живот, но тие не поминуваат сами од себе. Понекогаш може да бараат операција за да се спречат опасните компликации.

Видови хернија

Ингвинална хернија
Ингвиналните хернии се најчестиот тип на хернија. Тие се јавуваат кога цревата протуркаат низ слаба точка или кинење на долниот абдоминален ѕид, често во ингвиналниот канал.

Ингвиналниот канал се наоѓа во вашите препони. Кај мажите, тоа е областа каде што сперматичната врвка минува од абдоменот до скротумот. Овој кабел се прицврстува на тестисите. Кај жените, ингвиналниот канал содржи лигамент (наречен кружен лигамент) кој помага да се одржи матката на своето место. Ингвиналните хернии се почести кај мажите бидејќи тестисите се спуштаат низ ингвиналниот канал кратко време по раѓањето. Каналот би требало речиси целосно да се затвори зад нив. Понекогаш каналот не се затвора правилно, оставајќи ослабена област.

Хиатална хернија
Хиатална хернија се јавува кога дел од вашиот стомак излегува низ дијафрагмата во градната празнина. Дијафрагмата е мускулен лист кој ви помага да дишете со контракција и вовлекување воздух во белите дробови. Ги одвојува органите во стомакот од оние во градите. Овој тип на хернија е најчест кај луѓето постари од 50 години. Ако детето ја има оваа состојба, тоа обично е предизвикано од вродена неправилност при раѓање. Хиаталната хернија речиси секогаш предизвикува гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Кај ГЕРБ, содржината на желудникот истекува наназад во хранопроводникот, предизвикувајќи чувство на печење.

Папочна кила
Папочната кила може да влијае на децата и бебињата. Таа се појавува кога цревата се испакнати низ абдоминалниот ѕид во близина на папокот. Може да забележите испакнување во или во близина на папокот на вашето дете, особено кога плаче.

Папочната кила е единствениот вид што често поминува сама по себе бидејќи мускулите на абдоминалниот ѕид стануваат посилни. Ова обично се случува кога детето ќе наполни 1 или 2 години. Ако хернијата не исчезне до 5-годишна возраст, може да се изврши операција за да се поправи. Возрасните може да имаат и папочна кила. Тие може да се појават од постојано оптоварување на абдоменот поради состојби како што се дебелина, течност во абдоменот (асцит) или бременост.

Вентрална хернија
Вентрална хернија се јавува кога ткивото се испакнува низ отворот во мускулите на абдоменот. Може да забележите дека вентралната хернија се намалува во големина кога лежите.

Иако вентралната хернија може да биде присутна од раѓање, таа почесто се стекнува во одреден момент од вашиот живот. Вообичаени фактори за формирање на вентрална хернија вклучуваат дебелина, бременост и напорна активност.

Вентралните хернии може да се појават и на местото на хируршки рез. Ова се нарекува инцизионална хернија и може да резултира од хируршки лузни или слабост на стомачните мускули на хируршкото место. Продолжете да читате за вентралните хернии.


Симптоми на хернија
Најчестиот симптом на хернија е испакнатост или грутка во погодената област. На пример, во случај на ингвинална хернија, може да забележите грутка од двете страни на вашата срамна коска каде што се спојуваат препоните и бутот.

Може да откриете дека грутката „исчезнува“ кога лежите. Поверојатно е да ја почувствувате хернијата преку допир кога стоите, се наведнувате или кашлате. Може да има и непријатност или болка во областа околу грутката.

Некои типови на хернија, како што се хиаталната хернија, може да имаат поспецифични симптоми. Тие може да вклучуваат металоиди, проблеми со голтањето и болка во градите.

Во многу случаи, хернијата нема симптоми. Можеби не знаете дека имате хернија, освен ако не се појави додека одите на медицински преглед за неповрзан проблем или рутинска физичка активност.

Хернијата предизвикува
Херниите се предизвикани од комбинација на мускулна слабост и истегнување. Во зависност од нејзината причина, хернијата може да се развие брзо или во текот на подолг временски период.

Некои вообичаени причини за мускулна слабост или истегнување што може да доведе до хернија вклучуваат:

вродена состојба, која се јавува за време на развојот во утробата и е присутна од раѓање
стареење
оштетување од повреда или операција
напорни вежби или кревање тешки тежини
хронична кашлица или хронично опструктивно белодробно нарушување (ХОББ)
бременост, особено со повеќекратна бременост
запек, што предизвикува да се напрегате при движење на дебелото црево
прекумерна тежина или дебелина
асцит

Исто така, постојат одредени фактори на ризик кои предизвикуваат поголема веројатност да развиете хернија. Тие вклучуваат:

предвремено родени или со мала родилна тежина
да се биде постар
хронична кашлица (најверојатно поради постојаното зголемување на абдоминалниот притисок)
цистична фиброза
бременост
хроничен запек
прекумерна тежина или дебелина
пушење, што доведува до слабеење на сврзното ткиво
лична или семејна историја на хернија

Третман на хернија
Единствениот начин за ефикасно лекување на хернија е преку хируршка поправка. Дали ви треба или не операција зависи од големината на вашата хернија и сериозноста на симптомите.

Вашиот лекар можеби ќе сака едноставно да ја следи вашата хернија за можни компликации. Овој пристап се нарекува будно чекање.

Во некои случаи, носењето бандаж може да помогне да се ублажат симптомите на хернија. Бандажот е потпорна долна облека која помага да се одржи хернијата на место. Секогаш посетете го вашиот лекар за да бидете сигурни дека бандажот се вклопува правилно пред да го користите.

Ако имате хиатална хернија, лековите без рецепт (OTC) и лековите на рецепт кои ја намалуваат киселината во желудникот може да ја ублажат вашата непријатност и да ги подобрат симптомите. Тие вклучуваат антациди, блокатори на H2 рецептори и инхибитори на протонска пумпа.

Дијагноза на хернија
За да се дијагностицира вашата состојба, вашиот лекар прво ќе изврши физички преглед. За време на овој преглед, лекарот може да почувствува испакнатост во пределот на абдоменот или препоните што станува поголем кога стоите, кашлате или се напрегате.

Вашиот лекар потоа ќе ја земе вашата медицинска историја. Тие може да ви постават различни прашања, вклучувајќи:

Кога првпат го забележа испакнувањето?
Дали сте доживеале други симптоми?
Дали мислите дека нешто конкретно може да предизвикало тоа да се случи?
Кажи ми малку за твојот животен стил. Дали вашето занимање вклучува кревање тешки предмети? Дали вежбате ригорозно? Дали кревате тегови професионално или рекреативно? Дали имате историја на пушење?
Дали имате лична или семејна историја на хернија?
Дали сте имале било какви операции во пределот на стомакот или препоните?
Вашиот лекар, исто така, најверојатно ќе користи тестови за снимање за да помогне во нивната дијагноза. Тие може да вклучуваат:

Абдоминален ултразвук. Абдоминалниот ултразвук користи звучни бранови со висока фреквенција за да создаде слика на структурите во телото.
Абдоминална КТ скен. Абдоминална КТ скен комбинира Х-зраци со компјутерска технологија за да произведе слика.
Абдоминална МРИ скен. Абдоминална МРИ скенирање користи комбинација од силни магнети и радио бранови за да се создаде слика.
Ако вашиот лекар се сомнева во хијатална хернија, тој може да користи други тестови кои ќе му овозможат да ја проценат внатрешноста на вашиот стомак:

Х-зраци на вашиот дигестивен тракт. Здравствениот работник ќе ве натера да пиете течност што содржи дијатризоат меглумин/дијатризоат натриум (Гастрографин) или течен раствор на бариум. Овие течности помагаат вашиот дигестивен тракт да изгледа нагласено на сликите со рендген.
Ендоскопија. За време на ендоскопија, здравствен работник провлекува мала камера прикачена на цевка низ грлото и во хранопроводникот и стомакот.

Домашни лекови за хернија
Домашните лекови нема да ја излечат вашата хернија, но има некои работи што можете да ги направите за да ги олесните симптомите.

Зголемувањето на внесот на влакна може да помогне во ублажување на запек. Запекот може да предизвика напрегање при движењето на дебелото црево, што може да ја влоши хернијата. Некои примери на храна богата со влакна вклучуваат цели зрна, овошје и зеленчук.

Промените во исхраната, исто така, можат да помогнат при симптомите на хијатална хернија. Обидете се да избегнувате големи или тешки оброци, не легнувајте или наведнувајте се по оброкот и одржувајте ја вашата телесна тежина во умерен опсег.

За да спречите рефлукс на киселина, избегнувајте храна што може да го предизвика, како што се зачинета храна и храна базирана на домати. Дополнително, откажувањето од цигарите исто така може да помогне, ако пушите.

Вежби за хернија
Вежбањето може да работи за зајакнување на мускулите околу хернијата и промовирање на губење на тежината, помагајќи да се намалат некои симптоми.

Студија од 2018 година ги истражуваше ефектите од програмата за вежбање врз луѓе со дебелина кои беа подложени на операција за поправка на вентрална хернија. Луѓето кои ја завршија програмата за вежбање имаа помалку компликации по операцијата.

Запомнете дека некои видови вежби, како што се кревање тегови или вежби кои го оптоваруваат стомакот, може да го зголемат притисокот во областа на хернијата. Ова всушност може да предизвика хернијата да се испакнат повеќе. Истото важи и за вежбите кои се прават неправилно.

Ако имате хернија, најдобро е да разговарате за вежбање со лекар или физиотерапевт. Тие можат тесно да соработуваат со вас за да ве известат кои вежби се најдобри за вас и како правилно да ги изведувате за да спречите иритација на вашата хернија.

Закрепнување на хернија
Важно е да ги препознаете симптомите на хернија и да посетите лекар ако се сомневате дека имате.

Нелекуваната хернија нема да исчезне сама по себе, а хернијата може да предизвика компликации кои се опасни по живот. Лекарот може да ја процени вашата хернија и да ја одреди најдобрата опција за третман.

Раната медицинска нега и промените во животниот стил може да ги минимизираат симптомите. Сепак, операцијата е единствениот начин за ефикасно лекување на хернија. Постојат различни видови операции за поправка на хернија, а хирургот може да советува која е соодветна за вашата состојба.

Изгледите за луѓето кои се подложени на операција за поправка на хернија се генерално многу добри. Сепак, тоа може да зависи од природата на хернијата, вашите симптоми и целокупното здравје. Во некои случаи, хернијата може да се повтори по операцијата за поправка.

Операција за поправка на хернија
Ако вашата хернија расте или предизвикува болка, хирургот може да одлучи дека е најдобро да се оперира.

Ако хернијата предизвика дополнителна дупка на вашиот абдоминален ѕид, тие може да ја поправат вашата хернија со шиење на дупката во абдоминалниот ѕид затворена за време на операцијата. Ова најчесто се прави со закрпување на дупката со хируршка мрежа.

Понекогаш хернија резултира со отворање на еден од телесните премини уште пошироко отколку што треба. На пример, ова може да се случи во просторот каде што хранопроводникот треба да помине низ дијафрагмата. Во овие случаи, може да се изврши операција за затегнување на отворот.

Хернијата може да се поправи со отворена или со лапароскопска хирургија.

За време на отворената операција, хирургот прави засек блиску до местото на хернијата, а потоа го турка испакнатото ткиво назад во стомакот. Потоа ја шијат областа затворена, понекогаш зајакнувајќи ја со хируршка мрежа. На крај го затвораат засекот.

Лапароскопската хирургија користи мала камера и минијатуризирана хируршка опрема за поправка на хернијата. Потребни се само неколку мали засеци и е помалку штетно за околното ткиво.

Не сите хернии се погодни за лапароскопска хирургија. Ако вашата хернија бара отворена хируршка поправка, вашиот хирург ќе работи со вас за да одреди која техника е најдобра за вашата состојба. Дознајте повеќе за поправка на ингвинална хернија.

Закрепнување од операција
По вашата операција, може да почувствувате болка околу хируршкото место. Вашиот хирург ќе ви препише лекови кои ќе ви помогнат да ја намалите оваа непријатност додека закрепнувате.

Бидете сигурни дека внимателно ги следите упатствата на вашиот хирург кои вклучуваат нега на раните. Контактирајте со нив веднаш ако забележите какви било знаци на инфекција како треска, црвенило или дренажа на местото или болка што наеднаш се влошува.

По поправката на хернијата, можеби нема да можете нормално да се движите неколку недели. Ќе треба да избегнувате каква било напорна активност. Дополнително, во овој период треба да избегнувате да кревате предмети потешки од 4,5 килограми.

Отворената операција често бара подолг процес на опоравување од лапароскопската хирургија. Вашиот хирург ќе ве извести кога ќе можете да се вратите на вашата нормална рутина.

Хернија кај бебиња
Помеѓу 10 и 25 проценти од бебињата се раѓаат со папочна кила. Овој тип на хернија е почест и кај бебињата кои се родени предвреме или со мала тежина при раѓање.

Папочната кила се јавува во близина на папокот. Тие се формираат кога мускулите околу дупката оставена од папочната врвца не се затвораат правилно. Ова предизвикува дел од цревата да се испакнат надвор.

Ако вашето дете има папочна кила, може да ја забележите повеќе кога плаче или кашла. Папочната кила кај децата е типично безболна. Меѓутоа, кога ќе се појават симптоми како што се болка, повраќање или оток на местото на хернијата, треба да побарате итна медицинска помош.

Посетете го педијатарот на вашето дете ако забележите дека вашето дете има папочна кила. Папочната кила обично исчезнува кога детето има 1 или 2 години. Ако не исчезне до 5-годишна возраст, може да се изврши операција за да се поправи.

Бременост и хернија
Ако сте бремени и мислите дека имате хернија, посетете лекар. Тие можат да го проценат и да утврдат дали претставува некаков ризик по здравјето.

Често, поправката на хернијата може да почека по породувањето. Ако малата хернија која е присутна пред или за време на бременоста почне да станува поголема или да предизвикува непријатност, може да се советува операција за нејзино санирање. Препорачаното време да се изврши ова е во текот на вториот триместар.

Херниите кои биле поправени во минатото може да се вратат со подоцнежна бременост. Тоа е затоа што бременоста го оптоварува мускулното ткиво на абдоменот кое можеби било ослабено со операција.

Хернија може да се појави и по породување со царски рез. За време на породувањето со царски рез, лекарот прави засек во абдоменот и матката. Бебето потоа се породува преку овие засеци.

Понекогаш може да се појави инцизионална хернија на местото на породување со царски рез. Добијте повеќе детали за хернијата што се јавува по породување со царски рез.

Компликации на хернија
Понекогаш нетретирана хернија може да доведе до потенцијално сериозни компликации.

Вашата хернија може да расте и да предизвика повеќе симптоми. Исто така, може да изврши преголем притисок врз блиските ткива, што може да предизвика оток и болка во околината.

Дел од вашето црево, исто така, може да се заглави во абдоминалниот ѕид. Ова се нарекува затворање. Затворањето може да го опструира вашето црево и да предизвика силна болка, гадење или запек.

Ако заробениот дел од вашите црева не добива доволно проток на крв, се јавува гушење. Ова може да предизвика инфицирање или умирање на ткивото на цревата. Давената хернија е опасна по живот и бара итна медицинска помош.

Некои симптоми кои можат да сигнализираат дека треба да побарате итна медицинска помош за вашата хернија вклучуваат:

испакнатост што станува црвена или виолетова
болка која одеднаш се влошува
гадење
повраќање
треска
не може да помине гасови или да има празнење на дебелото црево
Превенција на хернија
Не можете секогаш да спречите развој на хернија. Понекогаш хернијата се јавува поради постоечка наследна состојба или претходна операција.

Сепак, можете да направите некои едноставни прилагодувања на животниот стил за да го намалите ризикот од хернија. Овие чекори имаат за цел да ја намалат количината на оптоварување што го ставате на вашето тело.

Еве неколку општи совети за превенција:

Ако пушите, размислете да се откажете. Можете да работите со вашиот лекар за да креирате план за откажување од пушење кој е соодветен за вас.
Посетете лекар кога сте болни за да избегнете развој на постојана кашлица.
Одржувајте умерена телесна тежина.
Обидете се да не се напрегате додека правите нужда или за време на мокрењето.
Јадете доволно храна богата со влакна за да спречите запек.
Изведете вежби кои помагаат да се зајакнат мускулите на абдоменот.
Избегнувајте кревање тегови кои се претешки за вас. Ако мора да кренете нешто тешко, свиткајте се на колената, а не на половината или грбот. Исто така, избегнувајте да го задржувате здивот кога кревате тешки предмети. Наместо тоа, издишете за време на кревањето за да ја намалите можноста за појава или влошување на хијатална хернија.

Извор:https://www.healthline.com/health/hernia